Terrorveszélyt jelentenek az Ukrajnából visszatérő neonáci önkéntesek
20 ezernél is többen szerezhettek harctéri kiképzést
Terrorveszélyt jelentenek az Ukrajnából visszatérő neonáci önkéntesek

Önkéntesek egy kijevi kiképzőállomáson( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 07. 28.
Az Ukrajnába Oroszország ellen harcolni indult külföldi önkéntesek egy része neonáci szélsőséges, és olyan harci képességekkel térnek vissza hazájukba, amelyek fenyegetést jelenthetnek a nyugati társadalmak számára – áll a MEMRI kutatóintézet jelentésében. 

Az ukrán fegyveres erők vezérkara még a konfliktus kezdetén, március elején azt közölte, hogy 20 ezer külföldi ment Ukrajnába szolgálni. Ezeket a harcosokat fegyveres harcra képezték ki, és a frontvonalban olyan készségeket sajátítanak el, amelyeket hazatérésük után kiképzésre, toborzásra és erőszakos cselekmények tervezésére használhatnak – írta Tarek Megerisi külpolitikai szakértő a Foreign Policy című lapban. 

„A terepen, valós harci helyzetekben a szélsőségesek tapasztalatot szereznek a harcászat, a gerillaharc, a robbanóanyagok és a mesterlövészet terén. Ezeket a készségeket és ezt a tapasztalatot végül a nyugati társadalmak ellen fordíthatják.”

Megpróbálják szűrni az önkénteseket

A toborzás nem most kezdődött: Ukrajna már 2014-ben külföldieket, köztük szélsőségeseket is invitált, hogy segítsenek a Krím védelmében. Elvileg a jelentkezőket átvilágítják, mielőtt beléphetnek az országba, ennek ellenére egyes ukrán csoportok a MEMRI jelentése szerint aktívan toboroznak

„faji vagy etnikai indíttatású erőszakos szélsőséges-fehér felsőbbrendűséget vallókat, hogy csatlakozzanak különböző neonáci önkéntes zászlóaljakhoz az Oroszország elleni háborúban”.

Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Ausztrália és Németország is aggódik amiatt, hogy szélsőséges állampolgáraik Ukrajnába mennek harcolni. A brit terrorelhárítás rendőrei február közepén a repülőtereken az Ukrajnába tartó járatok indulási kapuinál állomásoztak, hogy átvizsgálják az utasokat. Az ausztrál hatóságok is óvintézkedéseket tettek. „Az ausztrál kormány továbbra is figyelemmel kíséri és értékeli az Ausztráliából érkező személyek mozgását, és szükség esetén politikai és operatív enyhítő intézkedéseket alkalmaz” – közölte az ausztrál belügyminisztérium szóvivője.

A Bataclan rémísztő példája

A toborzásra vonatkozó felhívásokat különböző fehér fajgyűlölő közösségi médiacsatornákon osztották meg.

„A terepen, valós harci helyzetben értékes tapasztalatokat szerezhetnek, tovább csiszolhatják a fegyverekkel, a támadások tervezésével, a technológia háborús használatával – beleértve a kommunikációt és a titkosítást –, valamint a kriptopénzek operatív felhasználásával kapcsolatos képességeiket a tevékenységük titkos finanszírozására”

– olvasható az egyik felhívásban.

Ukrajnában a neonácik és a fehér felsőbbrendűség hívei fotókat tettek közzé elhunyt háborús áldozatokról, akikkel együtt harcoltak, ami hasonlít az ISIS terrorszervezet által az iszlám szélsőséges „mártírok” propaganda célú fotózására. Emlékezetes, hogy a 2015. novemberi 137 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot az ISIS hazatérő külföldi terroristái tervezték meg és hajtották végre.

(Jerusalem Post/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!