„Tartós köztársasági rendet akarunk” - Macron irodájában fogadta a zavargásokkal érintett 241 település polgármesterét
„Tartós köztársasági rendet akarunk” - Macron irodájában fogadta a zavargásokkal érintett 241 település polgármesterét

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 07. 05.
Emmanuel Macron francia államfő óvatosnak mutatkozott kedden a nyugalom helyreálltát illetően az öt éjjelen át tartó és jelentős anyagi károkat okozó elővárosi zavargásokat követően, de úgy vélte, hogy már javul a helyzet.

A köztársasági elnök hivatalában fogadta az érintett 241 település polgármesterét.

"Tartósan helyreállt a nyugalom? Óvatos leszek, de az a csúcspont, amelyet az elmúlt napokban láttunk, már a múlté"

- idézte a találkozó egyik résztvevője az elnököt az AFP hírügynökségnek. "Tartós köztársasági rendet akarunk mind, ezen fogunk dolgozni. Ez abszolúte prioritást élvez" - tette hozzá Emmanuel Macron, aki köszöntet mondott az önkormányzati vezetőknek, "ugyanolyan ünnepélyesen", mint a rendőröknek, csendőröknek és tűzoltóknak hétfő este.

Egy héttel a zavargások kirobbanása után - amelyet egy rendőri túlkapásban megölt tizenéves halála váltott ki - keddre virradóra már csak 72 embert állítottak elő országszerte, közülük 24-et a párizsi agglomerációban, miután rendőrségi és csendőrségi épületekre támadtak, míg a legnagyobb rombolásokkal járó éjszakákon több száz rendbontót vettek őrizetbe.

A belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a zavargásokban 3486 embert állítottak elő, 12 202 gépkocsit gyújtottak fel, 1105 épületben keletkezett tűzkár vagy rongálás, 209 rendőrségi és csendőrségi létesítményt ért támadás.

A legjelentősebb károkat hatvan iskolaépület szenvedte el, ezenkívül több mint ezer üzletet kifosztottak vagy felgyújtottak Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint. A tárcavezető külön támogatást ígért a legtöbb kárt szenvedett üzleteknek a biztosítók által folyósított kártérítésen felül.

A polgármestereknek Emmanuel Macron elmondta: "alapos munkával szeretné megérteni a mélyreható okait annak, ami az elmúlt napok eseményeihez vezetett", hogy tudniillik gyerekek romboltak az utcákon és csaptak össze rendőrökkel, hasonlóan a 2005 őszén három hétig tartó elővárosi zavargásokhoz. Az államfő és a kormány több tagja is felvetette azt a korábban jobboldali politikusok által szorgalmazott ötletet, hogy a hatóságok pénzügyileg büntessék meg a zavargásokban részt vevő kiskorúak szüleit is.

Az előállított rendbontók átlagéletkora 17 év, jelentős részük 12-13 éves a hatóságok szerint, kétharmaduknak soha nem volt dolga a rendőrséggel. A bíróságok eddig 374 fiatalt ítéltek el gyorsított eljárásban.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!