Tárgyalások Berlinben: Izrael már jövőre beindíthatja a gázexportot Európába a kieső orosz szállítások pótlására
Jair Lapid izraeli kormányfő és Olaf Scholz kancellár számos egyéb témáról is tárgyaltak
Tárgyalások Berlinben: Izrael már jövőre beindíthatja a gázexportot Európába a kieső orosz szállítások pótlására

Youtube/Phoenix

2022. 09. 12.
Izrael valószínűleg már 2023-ban beindíthatja Európába irányuló földgázexportját, pótolva az orosz szállítások visszafogása miatt kieső mennyiség nagyjából 10 százalékát - mondta Jair Lapid izraeli miniszterelnök hétfőn Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A két kormányfő közös tájékoztatóján Jair Lapid kiemelte, hogy Izrael bekapcsolódik az orosz földgáz kiváltását célzó európai erőfeszítésekbe.

Hozzátette, hogy hazájában számos feltörekvő technológiai vállalkozás - startup cég - tevékenykedik a megújuló energiaforrások hasznosításának területén, és Izrael itt is együttműködne Németországgal, amely "szuperhatalom az innovációban".

Olaf Scholz a többi között arról szólt, hogy Németország az izraeli fejlesztésű Nyíl-3 rakétarendszerrel korszerűsítené légvédelmét.

Ezzel kapcsolatban Jair Lapid elmondta, hogy egyelőre csak egy "lehetséges üzletről" van szó, de mindenképpen azzal számolnak, hogy Izraelnek lesz szerepe a német védelmi képességek fejlesztésében, méghozzá főleg a légvédelem területén, és erről napi szinten egyeztetnek német partnereikkel.

Azzal kapcsolatban, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök augusztusban Berlinben a német kancellárral tartott tájékoztatóján a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját, Jair Lapid kiemelte, hogy Olaf Scholz - aki csak a közös tájékoztató után utasította el a palesztin elnök kijelentését - egyértelműen elhatárolódott Mahmúd Abbász "egyszerűen szörnyű" mondataitól, amiért köszöntetet érdemel.

Jair Lapid és Olaf Scholz egyaránt hangsúlyozta, hogy a nácik törekvése a zsidó nép kiirtására példa nélküli az emberiség történetében és nem hasonlítható semmihez.

Lapid kiemelte, hogy a palesztin vezető berlini kijelentéséből kibontakozó felfogás jellemzi a palesztin gyerekeknek készült tankönyveket is.

A palesztinokat így már gyerekkortól kezdve "gyűlöletre uszítják", amit nem szemlélhet tétlenül a civilizált világ

- mondta az izraeli kormányfő.

Olaf Scholz és Jair Lapid tájékoztatóján az is megmutatkozott, hogy a német és az izraeli vezetés továbbra sem ért egyet az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodás (JCPOA) felújításának ügyében.

Olaf Scholz kiemelte: a közeli jövőben ugyan nem várható, hogy Irán elfogadja a megállapodásban részes európai országok - az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország - által a megegyezés felújítására tett javaslatokat, de van esély az előrelépésre, ezért az európai felek "türelmesek". Ezzel szemben Jair Lapid kijelentette, hogy a 2015-ös megállapodás megbukott, és súlyos hiba lenne visszatérni hozzá. Mint mondta, helyzetértékelésének alátámasztására érzékeny hírszerzési információkat osztott meg a német kancellárral.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!