Tanulmány: három hónapon belül „megjavíthatják magukat” a víruskárosult tüdők
Tiroli kutatók 86 kórházból hazaengedett páciens felépülését kísérték figyelemmel
Tanulmány: három hónapon belül „megjavíthatják magukat” a víruskárosult tüdők

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 07.
A koronavírustól szenvedő páciensek hosszútávú tüdő- és szívkárosodást szenvedhetnek, azonban ezek nagy része idővel javulásnak indul, állítja egy új tanulmány, amit a közelmúltban az Európai Légzőszervi Társaság Nemzetközi Kongresszusán (European Respiratory Society International Congress) ismertettek.

Ausztria fertőzési gócpontjának számító Tirol egyetemi kutatói 86 kórházban ápolt Covid-19 fertőzött pácienst nyertek meg a felméréshez az április 29 és június 9 közötti időszakban, jelenleg pedig 150 fővel tovább folyik a kutatás.

Az érintetteket hazaengedésük utáni hat, 12 és 24 héttel vizsgálták meg. Klinikai vizsgálatoknak, laboratóriumi teszteknek, véroxigén és széndioxid szint méréseknek és tüdőkapacitás vizsgálatoknak vetették alá őket minden alkalommal. 

Az első vizit során a páciensek több mint fele panaszkodott folyamatosan fennálló tünetekre, főleg légszomjra és köhögésre, a CT vizsgálatok pedig tüdőkárosodást mutattak ki 88 százalékuknál. Összesen 56 páciens mutatott tüneteket a 6. hét végén, 47 százalékuk panaszkodott légszomjra és 15 százalékuk köhögésre.

koronavírus páciens
Illusztráció, Forrás:Shutterstock/Puzzlepix

A következő vizsgálat során, hazaengedésüket követő 12. hét végén közérzetük javult, és a tüdőkárosodás már csak 56 százalékuknál volt tapasztalható. Ezúttal légszomjra már csak 31 páciens, azaz a vizsgált csoport 39 százaléka panaszkodott, de 15 százalék továbbra is köhögött. 

Dr. Sabina Sahanic, az innsbrucki egyetemi klinika doktorandusz hallgatója is része volt a tanulmányt elkészítő csapatnak, és így foglalta össze annak eredményeit:

„A rossz hír az, hogy az embereknél hetekkel a Covid-19 fertőzés után is kimutatható tüdőkárosodás, a jó hír viszont az, hogy ez idővel javuló tendenciát mutat, amiből az következik, hogy a tüdőknek van olyan mechanizmusa, amivel megjavítják magukat”

 

Sahanic hozzátette, a kutatás során nem tapasztaltak komoly koronavírushoz köthető szívrendellenességet a poszt-akut fázisban. 

(Medicalxpress)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!