Miért fordítják hasra a koronavírusos betegeket?
Miért fordítják hasra a koronavírusos betegeket?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 18.
Több kép is kering az interneten melyeken azt látni, hogy a koronavírusos lélegeztetőgépre kapcsolt betegeteket hasra fektetve kezelik.

Maga a látvány, hogy valakit hason fektetve látnak el sokkoló, vagy furcsa lehet, mégis nagyobb eséllyel képesek a betegek így felépülni. Még 2013-ban spanyol és francia doktorok különböző stádiumban lévő tüdőgyulladásos betegek ellátása közben figyelték meg, hogy a hasra fektetett páciensek túlélési esélyei nagyban megnőttek.

A hasra fektetés sikerének a kulcsa az, hogy így kisebb nyomás nehezedik a tüdőre, se a mellkas, se az izmok, zsírok nem tudják azt nyomni, ezáltal a tüdő oxigén-felvevő képessége nagyban megnövekedik. Sőt, így a lélegeztetőgép is hatékonyabban tud működni, mivel nagyobb tüdőfelületre jut el a készülék által befújt levegő.

Érdemes tudni, hogy ugyan a lélegeztetőgépek megmentik a nagyon súlyos tünetekkel rendelkező betegeket, esetenként azonban hosszútávú károsodást is okoznak egyúttal, ha túl sokáig kell azokat alkalmazni egy páciensen.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!