"Talán mondtam valamit?" - nem kapott meghívást az Oscar-gálára a hollywoodi véleménydiktatúrát kritizáló humorista
TÖBB NŐT ÉS NEM FEHÉR ALKOTÓT DÍJAZTAK, MINT VALAHA
"Talán mondtam valamit?" - nem kapott meghívást az Oscar-gálára a hollywoodi véleménydiktatúrát kritizáló humorista

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 26.
Ricky Gervais humorista ismét közzétette virális, Hollywood-ot kritizáló monológját a 2020-as Golden Globe Awards-ról, utalva arra, hogy minden bizonnyal szókimondó beszéde lehetett az oka, hogy idén nem kapott meghívást a 93. Oscar-gálára Los Angelesbe, ahol Chloé Zhao "A nomádok földje" című alkotása nyerte el a legjobb film díját. A koronavírus-járvány miatt új koncepcióval megrendezett ceremónián ő a második nő, aki átvehette a rendezői Oscart.

Ahogy korábban megírtuk, Ricky Gervais színész-humorista a tavaly januári Golden Globe-gála nyitóbeszédében kíméletlenül célba vette a hollywoodi elitet és celebvilágot, amit egyáltalán nem vettek jó néven.

„Szóval ha esetleg nyertek ma este valamit, ki ne használjátok politikai eszmefuttatásra. Nem vagytok abban a helyzetben, hogy a nyilvánosságot bármiről is kioktassátok, mert nem tudtok semmit a való világról, legtöbbetek nem járt még annyit se iskolába, mint Greta Thunberg”

– hangzottak az azóta ikonikussá váló Golden Globe-nyitómonológon Gervais szavai.

A humorista nem először szállt bele páros lábbal az álomgyár elitjébe, sokszor már-már botrányossá téve a díjátadókat obszcén viccekkel és jelzőkkel teletűzdelt megszólalásaival, és persze kíméletlen kritikáival, amellyel Hollywood képmutatására, perverzióira és politikai véleménydiktatúrájára hívta fel a figyelmet.

Ominózus megnyilvánulása után nem kapott meghívást az idei Oscar-gálára, amit a tőle megszokott gunyoros stílusban reagált le. 

 

“Ma este van az Oscar-gála! Nem kaptam meghívást. Talán mondtam valamit?”

- reagálta le Gervais a döntést, mellékelve korábbi hétperces beszédét, melyben az eltörlés kultúrájától a celebek kigúnyolásán keresztül a hollywoodi szexbotrányokon át a "woke" vállalatokig mindenkit célba vett.

A gálán több nőt és nem fehér alkotót díjaztak, mint valaha

A kínai származású Zhao lírai hangvételű alkotása az Amerika nyugati tájain vándorló emberek életét mutatja be. A nomádok földje a 39 éves rendező harmadik nagyjátékfilmje, kevesebb mint 5 millió dollárból (1,5 milliárd forintból) készült Francis McDormand főszereplésével, de zömmel nem hivatásos színészekből álló szereplőgárdával.

A rendezői Oscart korábban csak egy nő nyerte el, Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmjével. Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott.

"Mindig jót találtam az emberekben, akikkel találkoztam"- mondta a törékeny, testszínű gálaruhát viselő Zhao, amikor átvette a díjat. Mint hozzátette, ez az elismerés "mindenkinek szól, akinek van hite és bátorsága, hogy megtalálja a jóságot önmagában, és másokban, bármilyen nehéz is ez".

Francis McDormand a legjobb színésznő Oscarját kapta játékáért. A színésznő, aki producerként is Oscar-díjas lett a filmmel, köszönő

beszédét egy farkasüvöltéssel zárta.

A tízezer tagot számláló amerikai filmakadémia vasárnapi gáláján több nőt és nem fehér alkotót díjaztak, mint valaha.

A járvány miatt a díjátadó ceremóniát közönség nélkül, de az Oscarra jelölt sztárok jelenlétében két helyszínen rendezték meg: a Los Angeles-i Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron. A szervezésnél nagy hangsúlyt fektettek a távolságtartásra, a résztvevőket hangulatos, lámpafényes asztalokhoz ültették egy meghitt amfiteátrum köré.

Steven Soderbergh és producertársai filmszerű élményt akartak nyújtani a műsor nézőinek, ezért a díjakat átadó sztárok is nagyobb szerephez jutottak. A gálát a Union Station színpadára érkező Regina King, a One Night in Miami című Oscar-jelölt film rendezője nyitotta meg.

Az első díjat Emerald Fennell író-rendező kapta az Ígéretes fiatal nő című filmje eredeti forgatókönyvéért. A legjobb adaptált forgatókönyvért díjazott Az apa írója, Florian Zeller műholdas közvetítéssel jelentkezett be a műsorba kezében az Oscar-szoborral, és a film főszerepét alakító Anthony Hopkinsnak valamint a társforgatókönyvíró Christopher Hamptonnak is köszönetet mondott.

David Kaluuya kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját.

A 32 éves brit színész a Judas and the Black Messiah című filmben a fiatalon meggyilkolt Fred Hampton afroamerikai polgárjogi vezetőt alakította. 

A dél-koreai Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért. Az első koreai színésznőnek, aki Oscar-díjat nyert, Brad Pitt adta át az arany szobrocskát.

A legjobb nemzetközi film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte. 

A Lelki ismeretek című Pixar-produkció kapta a legjobb animációs film Oscar-szobrát. "A dzsesszhez írtunk szerelmeslevelet" - fogalmazott a ceremónia színpadán a film egyik rendezője, Pete Docter, akinek ez már a harmadik Oscar-díja.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Tanítóm, a polip nyert. A rövid dokumentumfilm díját Anthony Giacchino Colette című alkotása kapta. Vizuális effektusaiért pedig Christopher Nolan Tenet című filmjét díjazták.

A Mank operatőre, Erik Messerschmidt kapta a legjobb operatőrnek járó Oscart. A David Ficher rendezésében készült, harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank a látványterv kategóriában is nyert. A legjobb vágás Oscarját a dán Mikkel E.G. Nielsen kapta A metál csendje című filmért, amely a legjobb hang díját is elvitte.

A legjobb filmzene díját a Lelki ismeretek muzsikáját szerző Trent Reznor, Atticus Ross és Jon Batiste kapta, a legjobb filmdal kategóriában pedig a Judas and the Black Messiah Fight for You című száma győzött.

Az élőszereplős rövidfilm Oscarját a Two Distant Strangers című produkció nyerte el. Az animációs rövidfilmek közül pedig a Ha bármi történik, szeretlek győzött.

A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film a smink és haj-, valamint a jelmez-kategória Oscarját is elnyerte.

A Jean Hersholt humanitárius díjat átvevő Tyler Perryt állva tapsolták meg a sztárok. A producer, rendező, színész, író, vállalkozó és filantróp elkötelezett támogatója a társadalmi igazságosságnak, a rasszizmusellenességnek. Köszönőbeszédében is a gyűlölet ellen szólalt fel, és díját is a megbékélés jegyében ajánlotta fel. A humanitárius díjat a filmes közösséget támogató Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) is megkapta a ceremónián.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!