„Talán ma, talán holnap” - Keményen beolvasott Londonnak az orosz nagykövet
„Talán ma, talán holnap” - Keményen beolvasott Londonnak az orosz nagykövet

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 04.
Oroszország szigorúan tartja magát ahhoz a nukleáris nagyhatalmak által közösen elfogadott alapelvhez, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem is szabad megvívni, és a maga részéről nem kíván nukleáris fegyvereket bevetni - mondta csütörtökön Oroszország londoni nagykövete.

Andrej Kelin a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette azt is, hogy Moszkva véleménye szerint Nagy-Britannia "túlságosan mélyen bekapcsolódott" az ukrajnai konfliktusba. Kelin úgy fogalmazott: az orosz fél

"meglehetősen rövid időn belül, talán ma, talán holnap"

nyilvánosságra hozza az erről rendelkezésére álló adatokat.

Az orosz nagykövet szerint Moszkva "tökéletesen tudatában van annak", hogy brit szakértők részt vettek a fekete-tengeri orosz flotta, illetve az orosz infrastruktúra elleni erőszakcselekmények előkészítésében, végrehajtásában, illetve az ehhez szükséges kiképzésben. 

Andrej Kelin kijelentette, hogy az erről szóló adatokat átadták az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetének.

Az orosz nagykövet szerint az eszkaláció veszélyével jár az ukrajnai konfliktusban játszott brit szerep.

"Nem mondom azt, hogy eljuthatunk arra a pontra, ahonnan nincs visszaút, mert visszaút mindig van, de az eszkalációt el kell kerülni"

- fogalmazott a diplomata a csütörtök este műsorra tűzött interjúban.

Andrej Kelin szerint az ukrajnai orosz katonai beavatkozás előzménye az volt, hogy Ukrajna "Nagy-Britannia segítségével" nyolc éven át gyilkolta a Donyec-medence lakosságát, miközben nem volt hajlandó betartani a minszki megállapodásokat, amelyek biztonságos megoldást kínáltak volna a vitás kérdésekre.

A londoni orosz nagykövet ugyanakkor felidézte a nukleáris nagyhatalmak által kiadott nyilatkozatot, amely szerint egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem szabad megvívni. "Mi erőteljesen tartjuk magunkat ehhez a nyilatkozathoz, és nem fogunk nukleáris fegyvereket használni, mert (ezeket a fegyvereket) más célokra tervezték" - hangsúlyozta Oroszország londoni nagykövete.

(Hetek / MTI)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!