Szupervérhold és "tűzgyűrű" napfogyatkozás is feltűnik hamarosan az égen
Tegnap rózsaszín szuperholdban gyönyörködhettünk
Szupervérhold és "tűzgyűrű" napfogyatkozás is feltűnik hamarosan az égen

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 27.
Újabb holdfogyatkozás vagy másnéven "vérhold" érkezik május 26-án. Már tegnap is gyönyörű égi jelenség, úgynevezett rózsaszín szuperhold tűnt fel az égen, júniusban pedig néhány országból egy ritka úgynevezett "tűzgyűrű" típusú napfogyatkozás is megfigyelhető lesz.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor a Hold ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor a Földhöz legközelebb ér. Ilyenkor a Hold 14 százalékkal nagyobbnak, és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik, mint általában – írja a Space.com.

Az első tavaszi szuperholdra, vagy "rózsaszín" szuperholdra a tegnapi napon került sor. Elnevezésének semmi köze az égitest tényleges színéhez; hanem egy tavaszi virágra (Phlox stolonifera) utal.

A vérhold, vörös Hold (angolul Blood Moon) jelenség holdfogyatkozáskor lép fel, amikor a Hold a Föld árnyékának legsötétebb részébe ér. Ilyenkor barnás-narancsos színben pompázik.

Vörös színben játszó szupervérholdra 2019 januárja óta nem volt példa, most azonban május 26-án ismét megfigyelhető lesz. Különleges, "tűzgyűrű" napfogyatkozás érkezik június 10-én.

A Forbes szerint az Egyesült Államok északkeleti részén és Kanadában hatalmas részleges napfogyatkozás lesz látható reggel és egyes területeken (Ontario északi része, Kanada és Oroszország) még egy lenyűgöző, 3 perc 33 másodpercig tartó, "tűzgyűrű" napfogyatkozás is megfigyelhető lesz. 

"Tűzgyűrű" akkor fordul elő, amikor egy újhold elliptikus pályáján a legtávolabb van a Földtől - alapvetően a "szuperhold" ellentéte -, így nem fedi le teljesen a nap korongját.

A keresztények számára a vérholdak és az égi jelek különös fontossággal bírnak, hiszen számos, Biblia által előrejelzett esemény, köztük a végítélet napja is ezekhez kötődik:

"A nap sötétséggé válik, a hold pedig vérré, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja." (Joel 2:31),

"És lesznek jelek a napban, holdban és csillagokban; és a földön pogányok szorongása a kétség miatt, mikor a tenger és a hab zúgni fog, mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, amik e föld kerekségére következnek: mert az egek erősségei megrendülnek." (Lukács 21:25-26)

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!