Szomorú: becslések szerint a Gázában fogva tartott izraeli túszok fele lehet már csak életben
Eddig 112 túszt sikerült hazajuttatni Izraelbe
Szomorú: becslések szerint a Gázában fogva tartott izraeli túszok fele lehet már csak életben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 04. 02.
Izrael becslése szerint a Gázai övezetben terroristák által fogva tartott izraeli túszok nagyjából fele valószínűleg elhunyhatott a fogságban - jelentette a Ha’aretz izraeli lap. Eddig 112 túszt sikerült hazajuttatni Izraelbe, köztük 105-öt a november utolsó hetében kötött fegyverszünet során, hármat az izraeli hadsereg mentett meg, további négyet pedig a Hamász engedett el.

134 izraelit tartanak még fogva Gázában, bár egyelőre nem tudni, hányan vannak életben, és 36 halottat erősítették meg. A túlélő túszok számáról szóló izraeli becsléseket ismerő forrás szerint

a még fogságban lévőknek csak a fele él,

ami jelentős csökkenés a múlt hónapi becslésekhez képest.

Februárban izraeli tisztviselők közölték a túszok hozzátartozóival, hogy a 134 fogoly közül nagyjából 90 lehet életben, bár közülük 20 súlyos és potenciálisan életveszélyes állapotban van.

Most Izrael becslése szerint a foglyok közül csak 60-70 él még. „Remélem, tévedek – nyilatkozta a forrás a Ha’aretznek –, de ez a szám még alacsonyabb is lehet.

Izrael és a Hamász továbbra is tárgyalásokat folytat egy esetleges túszegyezségről, amely a legfrissebb hírek szerint nagyjából 40 fogoly kiszabadítását jelentené, tűzszünetért és 700-800 bebörtönzött terrorista mielőbbi szabadon bocsátásáért cserébe.

A Hamász mindeddig visszautasította Izrael hathetes tűzszünetre vonatkozó ajánlatát, és ehelyett azt követelte, hogy a fegyverszünet állandó legyen, ami a jelenlegi háború végét jelenti, és az izraeli erők teljes kivonását a Gázai övezetből.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön találkozott néhány túsz hozzátartozójával, és közölte velük, hogy Izrael folytatja a tervezett szárazföldi hadműveletet Rafahban, a Hamász utolsó gázai fellegvárában.

(WIN/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!