Szivárogtatás: Az Unió 27 extrafeltételt szabhat ki Magyarországra a pénzek folyósításához
Szivárogtatás: Az Unió 27 extrafeltételt szabhat ki Magyarországra a pénzek folyósításához

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 29.
A hozzávetőlegesen 3 ezer milliárd forint összegű EU-s felzárkóztatási támogatás felfüggesztését fogja valószínűleg javasolni az Európai Bizottság a holnapi nap folyamán. A kiszivárgott információk szerint azonban jó hír, hogy a 2300 milliárdos helyreállítási pénzeket megkaphatja majd hazánk – de nem akármilyen feltételekkel.

Az EU-s pénzek folyósítása tárgyában a végleges döntés decemberben születik meg, de azt nagymértékben befolyásolja a holnapi bizottsági indítvány. Sajtóértesülések szerint Magyarországnak az eddigi 17 helyett 27 „szuperfeltételnek” kell majd eleget tennie ahhoz, hogy megkapja a pénzt. Kivétel nincs.
Ilyenre az unióban egyetlen másik ország esetében sem volt még példa.

A 27 feltétel többsége a már korábban is ismertetett korrupcióellenes lépésekről szól (ilyen például a közbeszerzések jogszerűségét felügyelő Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása, egy új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetése az állami vezetők vonatkozásában, illetve az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) való szorosabb együttműködés).

Mivel azonban a magyar kormány a korábban kitűzött novemberi 19-i határidőre úgy tűnik, nem tudta maradéktalanul teljesíteni, ezért a Európai Bizottság az jogállamisági eljárás folytatását javasolja majd a kiszivárgott információk szerint, ami a 3 ezer milliárdos támogatás felfüggesztését vonja maga után.
Ráadásul egy új feltételrendszert is előkészítettek, ami arra szolgál. hogy az Unió folyamatosan felügyelni tudja, hogy a gyakorlatban hogyan valósulnak meg az uniós elvárásoknak megfelelően módosított jogszabályok végrehajtása.

Állítólag a már meglévő 17 feltételt fogják több részre bontani, és így lesz azokból összesen 21 darab, amihez hozzátesznek 6 újabb kritériumot. Ebből 6-ból 4 fog az igazságszolgálatátás átalakításáról szólni:

  • az Országos Bírói Tanács hatáskörének kibővítése oly módon, hogy ráhatása legyen az igazságszolgáltatás ágában a kulcspozíciókba való kinevezésekre;
  • egyértelmű rendelkezések bevezetése a bíróságok korábbinál átláthatóbb és elfogulatlanabb igazgatásának biztosítására;
  • a kormány azon privilégiumának megszüntetése, hogy megtámadhassa a jogerős bírósági ítéleteket az Alkotmánybíróság előtt;
  • azon gyakorlat felszámolása, hogy a Kúria megpróbálja megakadályozni a bírákat abban, hogy az EU Bíróságával konzultáljanak.

A maradék kettő extrafeltétel pedig, melyeket egyébként más uniós országok esetében is előírták, az európai uniós pénzfelhasználást ellenőrző rendszer működéséről szól.

Ha tehát a magyar kormánynak sikerül mindezeket a feltételeket teljesítenie, akkor jövőre nagy valószínűség szerint hozzájuthat a helyreállítási támogatás első részletéhez.

(Népszava / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!