“Szerintem Jézus vagyok, próféta a saját időmben” - a Ryanair milliárdos vezetője botrányos kijelentéseiről híresült el
Michael O’Leary 28 éve vezeti Európa legnagyobb fapados légitársaságát
“Szerintem Jézus vagyok, próféta a saját időmben” - a Ryanair milliárdos vezetője botrányos kijelentéseiről híresült el

Illusztráció - Michael O'Leary a Ryanair ukrán piacra lépésekor 2018-ban.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 22.
A Ryanair vezérigazgatóját leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy egyáltalán nem politikailag korrekt és kegyetlenül őszinte. Mindezek ellenére évtizedek óta sikeresen vezeti a fapados légitársaságot, mellyel évente átlagosan 100-150 millióan utaztak a pandémia előtt.

Az idén 61 éves Michael O’Leary Írországban született, öt testvére közül a legidősebbként, ezért hamar megtanulta, hogyan kell az érdekeit érvényesíteni és győzni.

Jezsuita iskolából a csúcsra

Ír jezsuita iskolában tanult, majd a dublini Trinity College-on diplomázott közgazdaságtanból. Szakmai pályafutását a KPMG-nél kezdte könyvelőként, majd a Ryanair egyik alapítójának a pénzügyi tanácsadója lett, akit O’Leary onnan ismert, hogy a gyerekeivel egy iskolába járt.

Két évvel később a Ryanair vezérigazgató-helyettesének nevezték ki, 1991-től ügyvezető igazgatóként tevékenykedett a cégnél, 1994 óta pedig már a vállalat vezérigazgatója.

Szabadidejében versenylovakat tenyészt, melyekkel már több alkalommal nyert. 2003-ban házasodott, négy gyermeke született.

Az évtizedek során sikeresen vezette a vállalatot, de az eredményei helyett mégis többnyire a goromba beszólásairól híresült el.

Nagyobb bérszakadékot akar

A vezérigazgatónak – aki elmondása szerint nem is szereti a repülőket – szinte mindenről és mindenkiről határozott véleménye van: a dolgozóiról, a környezetvédőkről, politikusokról, pilótákról és utazási ügynökökről. Egy emberről viszont pozitívan is tud nyilatkozni, saját magáról:

Én vagyok Európa legalulfizetettebb és legkevésbé megbecsült főnöke. Hússzor többet keresek, mint egy átlag Ryanair-dolgozó, de szerintem ennek a bérszakadéknak még nagyobbnak kellene lennie.”

“Az emberek vagy Jézusnak, Supermannek vagy egy undok kis sz**-nak tartanak. Szerintem Jézus vagyok, próféta a saját időmben” - mondta a cégvezető egy másik alkalommal.

O’Leary miatt a Ryanair többször is magyarázkodni kényszerült az évek során, például miután a reptéri biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban véleményt nyilvánított.

A vezérigazgató szerint ugyanis a terroristák harminc éve általánosságban még írek voltak, most viszont már elsősorban egyedülálló “muszlim férfiak”, ezért a családdal utazókat nem kellene annyira szigorúan ellenőrizni a reptereken, és a véget nem érő sorbaállás is megszűnne.

A cégvezető a környezetvédőket és a légiközlekedésben dolgozókat is előszeretettel ostorozza:

“Idegesíteni akarjuk a nyavalyásokat, amikor csak lehet. A legjobb dolog, amit tenni lehet a környezetvédőkkel, hogy agyonlövik őket. Ezek a gyengeelméjűek azt akarják elérni, hogy a légiközlekedés a gazdagok privilégiuma legyen. (…) Visszavinnének minket a 18. századba.”

Idióta, idióta, idióta

Ahogy arról korábban beszámoltunk, O’Leary nemrégiben ötször is leidiótázta Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert illetve azt, hogy a magyar kormány extra adóval sújtja a koronavírus-járvány és a háború miatt amúgy is megtépázott légitársaságokat.

A Ryanair vezetőjének azonban a brit politikusokról is hasonlóan lesújtó véleménye van:

“Ha lenne egy céged, nem alkalmaznád [Boris] Johnsont, Michael Gove-ot vagy Priti Patelt. Mind idióták. Az egyetlen dolog, ami közös bennük, hogy mindannyian támogatták Johnsont és a Brexitet. Mindenki, aki képes valamire, ki van zárva a kabinetből.”

Dominc Raab brit miniszterelnök-helyettest sem kímélte, a politikus ugyanis szerinte “még összeadni vagy kivonni sem tud”.

A koronavírus-járvány időszakában jelentősen lecsökkent a légitársaságok bevétele a lezárások miatt, majd a kötelező covid-tesztek miatt vált nehézkesebbé az utazás. O’Leary szerint a tesztek helyett az lett volna a megoldás, ha az oltatlanokat egyszerűen nem engedik repülni.

“Nem esik nehezemre azt mondani az embereknek, hogy repülhetnek, de ahhoz be kell oltatniuk magukat. Teljes mértékben tiszteletben tartjuk az oltatlansághoz való jogát, ha Ön egyike azoknak a hőzöngőknek, akik szerint ez valamilyen kormányzati, gyógyszeripari összeesküvés. De ha nincs beoltva, akkor nem mehet boltba, sem a gyógyszertárba.”

A vezérigazgató szerint a megoldás az lett volna, ha a kormányzatok kitiltják az oltatlanokat, ha már a légitársaságok ezt nem tehették meg.

Ha nagy a turbulencia, többet isznak

Michael O'Leary öt botrányos kijelentése:

“A franciáknak még nem volt egy nagy filozófusuk se. Nagyszerű boruk talán, de nagy filozófusuk nem.”

“A légiközlekedés tele van kamuzókkal, hazugokkal és iszákosokkal. Írország mindháromban jeleskedik.”

“Ha az italok értékesítése visszaesik, a pilótákkal csináltatunk egy kis turbulenciát. Ez általában megdobja az eladásokat.”

“Ha a globális felmelegedés azt jelenti, hogy a hőmérséklet 1 Celsius fokkal megemelkedik, akkor Franciaország elsivatagosodna, ami nem lenne rossz dolog. A skótok szőlőt termesztenének, és bivalymozzarellát gyártanának.”

“Hogy utaznak-e gazdagok a járatainkon? Igen, én is repültem ma reggel, és nagyon gazdag vagyok.”

(Guardian / The Times / Sky News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!