Szenzációs felfedezés: 2000 éves bibliai tekercstöredékekre leltek a Júdeai-sivatagban
Ez az első ilyen jellegű lelet a holt-tengeri tekercsek felfedezése óta
Szenzációs felfedezés: 2000 éves bibliai tekercstöredékekre leltek a Júdeai-sivatagban

Forrás: Twitter/Israel Antiquities Authority

2021. 03. 16.
Izraeli régészek kétezer éves bibliai kéziratot találtak a Júdeai-sivatag egyik barlangjában. A felfedezés azért is szenzációs, mivel a holt-tengeri tekercsekre való rátalálás óta először kerül elő ilyen jellegű lelet. A tekercstöredékek az úgynevezett kispróféták írásait tartalmazzák ógörög nyelven.

A töredékekre sokéves művelet után talált rá az Izraeli Régészeti Hatóság, melynek során a Júdeai-sivatag számos barlangját vizsgálták át. 

Az IAA 2017-ben nagyszabású régészeti feltárásokba kezdett a Júdeai sivatagban, a Holt-tenger nyugati partjának szikláinál, hogy megmentse az utókornak a kincseket a régiségtolvajok elől. A szakemberek eddig 80 kilométernyi szakaszt vizsgáltak át a legmodernebb technológiákkal, többek közt drónokkal mérik fel a legnehezebben megközelíthető helyeket.  

"Ezek azok a dolgok, amelyeket cselekedjetek: Igazságot szóljon ki-ki az ő felebarátjával: igazságos és békességes ítélettel ítéljetek a ti kapuitokban. És senki ne gondoljon az ő szívében gonoszt az ő felebarátja ellen; s a hamis esküvést se szeressétek, mert ezek azok, amiket én mind gyűlölök, így szól az Úr"

- szól az egyik töredék, Zakariás próféta könyvének 8 fejezetéből görögül, Isten nevét azonban paleo-héberül megjelenítve.  

A kézirat más részei a bibliai kispróféták, például Náhum írásainak különböző részeit is tartalmazzák. 

Az Izraeli Régészeti Hatóság vezetője Israel Hasson szerint feltáró projektjük célja az volt, hogy a ritka és fontos örökséget megmentsék a rablók "karmai közül".

"Ez rendkívül izgalmas pillanat, ahogy bemutatjuk és felfedjük a nyilvánosság előtt Izrael földje történelmének és kultúrájának egyik fontos és jelentős darabját"

- jelentette ki Hahaja Hizmi, Júdea és Szamária régészeti osztályának vezetője.

Az új szövegmaradványok a Horror-barlangból kerültek elő, mely azért kapta nevét, mert felfedezésekor, az ötvenes években 40 holttestet, gyermekekét, nőkét és férfiakét találták benne, akik a Római Birodalom elleni Bar-Kohba felkelés (i.sz. 132-135) idején halhattak meg.

A pergamentöredékek mellett szintén a Bar-Kohba felkelés korából származó érméket is találtak, amelyek a korszak tipikus zsidó szimbólumait tartalmazzák, köztük hárfát és datolyapálmát.

A kutatók nyíl- és dárdadarabkákat, szövetmaradványokat, szandált, még tetű elleni fésűt is találtak a valószínűleg legnagyobb, de kevés írásos forrással dokumentált zsidó lázadás idejéből.

A sivatag Murabat nevű barlangjában a világ legrégebbi, hatalmas, 90-100 literes, nádból készített és fedéllel lezárt kosarára bukkantak, amely a rendkívül meleg és száraz éghajlatnak köszönhetően kiváló állapotban maradt fenn. A kosarat a régészek szerint 10,5 ezer évvel ezelőtt készíthették.

A 20. század legnagyobb régészeti szenzációjának tartott holt-tengeri tekercseket is ezeknél a szikláknál, a Júdeai-sivatag barlangjaiban találták meg. A sérült és töredezett pregamenekre héber, arámi és görög nyelven többek közt több bibliai szöveg legkorábbi ismert változatát, a Bibliába be nem került vallási apokrifeket, valamint kommentárokat és misztikus szövegeket írtak titokzatos szerzőik, akiknek kilétéről máig tudományos vita zajlik.

(Jpost/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!