Szenzációs bibliai felfedezés: bíbor ruhadarabot találtak Izraelben Dávid király idejéből
Előállítása rendkívül drága folyamat volt, így csak az elit, a papok és királyok viselték
Szenzációs bibliai felfedezés: bíbor ruhadarabot találtak Izraelben Dávid király idejéből

Forrás: Youtube/Israel Antiquities Authority

2021. 01. 29.
Lilás bíborszínű ruhaszövetdarabra leltek az izraeli régészek Timnában, amit Dávid király idejére datálnak. A bibliában számos alkalommal megjelenik a szín, melynek előállításához használt festék állítólag az aranynál is értékesebb volt, és csak az uralkodók, a papság, illetve az elit viselték. 

Először került elő a régióban ebből az időszakból hasonló szövetdarab, éppen ezért a lelet izgalmas és fontos felfedezés Dr. Naama Szukenik, az Izraeli Régészeti Hatóság szakértője szerint. 

A darabra a régészek timnai feltárás során bukkantak Jeruzsálemtől 220 kilométerre délre.

"Az ókorban a bíbor viselet a nemességhez, papsághoz és természetesen a királyi személyekhez kötődött"

- nyilatkozta, hozzátéve:

"A lila pompás árnyalata,a tény, hogy nem fakul ki, illetve a festék előállításának nehézségei, amelyek kis mennyiségben találhatók meg a bíborcsigák testében, mind hozzájárultak ahhoz, hogy a ruhafestékek közül a legértékesebbnek tartották, és gyakran többe került,mint az arany."

A bíbor színt számos alkalommal említi a Biblia, amikor például a Szent Sátorról, Dávid, Salamon királyokról vagy Jézus ruhájáról beszél.

"A hajlékot pedig tíz kárpitból csináld: sodrott lenből, és kék, és bíborpiros, és karmazsin színűből, Kérubokkal, mestermunkával készítsd azokat." (2 Mózes 26:1)

"Dávid pedig bíborból csinált ruhába öltözvén, valamint a Léviták mind, akik a ládát viszik vala, az éneklők is és Kénániás, aki az éneklés vezére vala, énekelének." (1 Krónika 15:27)

"És a vitézek tövisből koronát fonván, a fejére tevék, és bíbor köntöst adának reá," (János evangélium 19:2)

Az anyagra a "Rabszolgák dombja" ásatási helyszínen találtak rá. 

"A szín azonnal felkeltette az érdeklődésünket, de nehezen tudtuk elhinni, hogy igazi bíbort találtunk egy ilyen ősi időszakból"

- nyilatkozta Erez Ben-Joszef a Tel Aviv Egyetem régészeti tanszékének professzora.

Az állati eredetű festőanyaggal színezett ruhák sokkal nagyobb presztízst jelentettek, mint a növényi alapúak, a viselőjük gazdasági és társadalmi helyzete fontos jelzőinek számítottak.

A töredékekben a kettős festés módszerét is azonosították a régészek, vagyis bonyolult eljárással kétfajta csigát is felhasználtak, hogy a textil színét még erőteljesebbé tegyék. A felfedezés rétegzett társadalomról, valamint a partvidék népeivel folytatott élénk kereskedelemről tanúskodik a tudósok szerint.

A színnel eddig csak bíborcsigák házain és cseréptöredékeken találkoztak, festett ruhaanyagokon azonban még soha.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!