“Szabad nyarunk lesz, csak meg kell dolgoznunk érte” - reménykeltő becsléssel élt a Semmelweis rektora
Merkely professzor szerint, ha két hónapon belül 3 millió embert beoltanak akkor szabadabb nyarunk lehet
“Szabad nyarunk lesz, csak meg kell dolgoznunk érte” - reménykeltő becsléssel élt a Semmelweis rektora

MTI/Koszticsák Szilárd

2021. 03. 10.
A brit mutáns ellen is hatásosak az itthon elérhető vakcinák, - mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak adott interjújában. Merkely úgy becsüli, hogy ha 3 milliónál is többen megkapják az oltást, már érezhető lesz a védettség kialakulása.

„A koronavírus terjedése 3-4 hét múlva lassulhat le az óvintézkedéseknek köszönhetően"

– mondta. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy azok sem lehetnek teljes biztonságban, akik átestek a fertőzésen, mert a gyógyulás után hat hónappal csökkenhet az ellenanyag mennyisége a szervezetben, de ennek jelentősége klinikailag még nem tisztázott.

„Amennyiben a következő két hónapban elérjük, hogy több mint hárommillió honfitársunk be legyen oltva, valamint betartjuk a bevezetett szigorító intézkedéseket, a járvány mérséklődhet, május közepétől pedig lazítás kezdődhet.” . mondta hétfő este az M1 műsorában.

„Biztos vagyok benne, szabad nyarunk lesz, csak kicsit meg kell még érte dolgoznunk, közösen!”

- tette hozzá Facebook-oldalán a rektor.

Az újabb korlátozó intézkedések múlt heti bejelentése kapcsán kiemelte: a kormány a végsőkig kitartott, és csak az utolsó pillanatban hozta meg az elkerülhetetlen lépést, a távoktatás elrendelését.

Majd hozzátette az oltások beadásával kapcsolatban:

"optimista vagyok, azt tudom mondani, hogy a nehezén húsvétot követően túl lehetünk". 

Merkely Béla arról is beszélt, hogy a brit vírusvariáns miatt egyre fiatalabbak a betegek, és ezzel fertőződik a 30 és 60 év közötti korosztály. Ezt a variánst szerinte leginkább a közösségekben lévő gyerekek és munkába járó szülők terjesztik.

(Hetek/origo)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!