Spanyol emberi jogi szervezet: illegális kínai „rendőrőrsök” figyelik a kommunista ország állampolgárait Európában
Állítólag Budapesten is működik két ilyen iroda
Spanyol emberi jogi szervezet: illegális kínai „rendőrőrsök” figyelik a kommunista ország állampolgárait Európában

Legalább száztíz megfigyelőiroda működik világszerte.(forrás: Youtube/BBC News )

2022. 12. 05.
Meglepő eredménnyel zárult egy spanyol emberi jogi szervezet vizsgálata: több mint száz illegális „rendőrőrs” segítségével figyeli meg Kína a külföldön élő állampolgárait.

Csak Olaszországban tizenegy olyan illegális „rendőrőrs” működését leplezte le a Safeguard Defenders spanyol szervezet, melyeknek a feladata nemcsak az európai országban élő kínaiak megfigyelése volt, hanem arra is kényszerítették őket, hogy hazatérjenek.

A jelentés nyomán tizenkét országban, köztük Dániában, Kanadában és Németországban vizsgálatot indítottak a helyi hatóságok. Kína azt állítja, hogy a megfigyelőcsoportok irodái csupán olyan állomások, melyeknél különféle ügyintézésekben segítik a kínai állampolgárokat, például az útlevelük vagy a jogosítványuk érvényességének a meghosszabbításában.

Az emberi jogi szervezet szerint azonban az illegális őrsökön „zaklatják, fenyegetik, megfélemlítik és Kínába való visszatérésre kényszerítik” a külföldön élő kínaiakat, és bár arra nem találtak bizonyítékot, hogy ezek a csoportok a kínai kormány közvetlen irányítása alatt állnának, de a tetteikben mégis a központi hatalom intézkedései köszönnek vissza.

A csoportok hatékonyságát bizonyítja, hogy mindössze egy év alatt több mint 200 ezer külföldön élő kínait sikerült meggyőzniük, hogy térjenek haza. Az Olaszországban élő kínaiak helyzetét nehezíti, hogy az olasz és a kínai kormány közötti turisztikai megállapodások miatt a két állam rendőrei időszakosan közösen is szoktak járőrözni 2015 óta, hogy segítsék a kínai turistákat.

A szervezet szerint a megállapodások megkötése után nem sokkal, 2016-ban Milánóban tesztelték a kínai állampolgárok megfigyelését, melynek során két helyi, közbiztonsággal foglalkozó kínai csoport követte nyomon az olaszországi nagyvárosban élőket.

A milánói illegális őrsök felállítása után ugyanezt a modellt kivitelezték az olaszországi Pratóban, majd pedig Párizsban is. Az olasz belügyminiszter idén szeptemberben úgy reagált az illegális kínai rendőrőrsökkel kapcsolatos hírekre, hogy „nem adnak okot aggodalomra”.

A spanyol szervezet jelentése szerint világszerte több mint száz illegális „közbiztonsági” csoport figyeli a kínaiakat, többek között Prágában és Budapesten 2-2 irodában, de Belgrádban, Bécsben, Pozsonyban, és más európai nagyvárosokban is vannak ilyen illegális „rendőrőrsök”.

(Guardian / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!