Sikeres a székely aláírásgyűjtés: már nyolc országban lépték át a küszöböt
Elméletileg minden feltétel teljesült ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés érvényes legyen
Sikeres a székely aláírásgyűjtés: már nyolc országban lépték át a küszöböt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 01.
A hetedik tagállamban, Spanyolországban is összegyűltek a nemzeti régiók védelmében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított európai polgári kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások - közölte vasárnap az SZNT elnöke. Azóta befutott a nyolcadik ország, Szlovénia is.

Izsák Balázs közölte, hogy vasárnap túllépte a 40 500-at a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés spanyolországi támogatóinak száma, és ezzel elméletileg minden feltétel teljesült ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen.

Szlovéniában vasárnap 23 óra 22 perckor lett meg a hatezredik aláírás.

Ezzel így összesen nyolc államban: Szlovéniában, Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovákiában is sikerült összegyűjteni a jogszabályban előírt mennyiségű aláírást.

A gyűjtés azonban nem áll le, a február 7-i határidőig tovább dolgoznak azokban az államokban, ahol éppen csak átlépték a küszöböt, hiszen az aláírások egy része hibás lehet.

Emlékeztetett, hogy 2019-ben azért indították a kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését,

hogy megnyílhasson előttük egy új európai küzdőtérre vezető kapu. Most ezt a bizalmat megkapták, és készen állnak a küzdelem folytatására

- írta Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke ugyanakkor óvatosságra intett, közölte: a szervezőknek arra kell összpontosítaniuk, hogy további aláírásokat gyűjtsenek azokból az országokból, ahol éppen csak elérték a száz százalékot, és ahol a hatósági hitelesítés kockáztatja az alsó küszöb teljesítését.

"További erőfeszítéseket kell tennünk, hogy újabb államokból, más nemzeti régiókat is tudjunk mozgósítani, hiszen

fel kell építenünk egy európai mozgalmat, és a kezdeményezés végleges sikerét csak a mozgalom ereje hozhatja el"

- olvasható a közleményben.    

Emlékeztetett, hogy 2020 májusában teljesítették már a polgári kezdeményezés sikerességéhez szükséges minimális egymillió aláírás összegyűjtését, de ezeknek legalább hét tagállamból kellett összegyűlniük, így Spanyolországgal megvan a hetedik tagállam is. Korábban összegyűlt az aláírások Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Litvániában, Horvátországban és Svédországban.    

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!