Katalánok ezrei támogatják a székely petíciót
A Fradi és a Barcelona szurkolói is népszerűsíteni tervezik az ügyet
Katalánok ezrei támogatják a székely petíciót

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 20.
Két nap alatt közel ötezer aláírás érkezett Spanyolországból a székely petíció aláírásgyűjtésére, így ők lehetnek a következő európai uniós állam, ahol a határidőig, azaz november 7-ig összegyűlik kellő számú szignó – írja a Magyar Nemzet. 

Az elmúlt két hónapban összesen kétezer-ötszázan álltak az ügy mellé, az utóbbi tíz napban azonban már legalább tízezer spanyol, főként katalán, polgár írta alá a kezdeményezést. Ha ez ilyen ütemben folytatódik, akkor sikerülhet elérni a kívánt számot, és ezzel Spanyolország lesz a negyedik uniós ország, ami megugrotta a limitet. 

Még mindig fontos azonban, hogy minél több emberhez eljusson a hír, ebben próbál segíteni az Írdalá.hu értesülései szerint a Barcelona és a Ferencváros labdarugó csapatok szurkológárdája, akik a hírek szerint arról egyeztetnek, hogyan lehetne a mai meccs alatt ráirányítani a figyelmet a Signiteurope.com szlogenre. 

Az Írdalá.hu csapata több módon is igyekszik népszerűsíteni az ügyet, például elindította a Kartonnetvörk online mozgalmat, melyben arra bátorítják az embereket, Signiteurope.com feliratos kartonlapokkal fotózzák le magukat és osszák meg a képeket a közösségi-médiában, emellett pedig kövessék, lájkolják és kommenteljék a felületet.

A székely kezdeményezés célja az, hogy az EU támogatások elosztásánál ne szorítsák háttérbe azokat a régiókat, ahol a kisebbségek vannak többségben, hanem kapjanak több figyelmet tőlük. Eddig három országban, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában gyűlt össze megfelelő számú aláírás, de a petíció érvényességéhez további négy európai állam támogatása szükséges, azaz ott is kellő számú szignónak kell összegyűlnie. 

Reménysugárt jelent, hogy erre egész nagy esély van Spanyolország mellett Svédországban is, azonban fontos, hogy melléjük felsorakozzon Ausztria, Írország, Németország, vagy esetleg Horvátország vagy Szlovénia is. 
Izgalmas időszaknak néz elébe tehát az Írdalá.hu székely csapata, 18 napjuk van még a cél eléréséig.

(Magyar Nemzet/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!