Robert C. Castel: Európa mindent egy lapra tett fel, és nem áll nyerésre
Hetek Originals podcast
Robert C. Castel: Európa mindent egy lapra tett fel, és nem áll nyerésre

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 19.
Minek kellene történnie ahhoz, hogy Oroszország illetve Ukrajna engedjen jelenlegi álláspontjukból? Erről is szó esett a Hetek Originals podcast-beszélgetésében, melynek vendége Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő volt. 

A műsor egyik témája volt, hogy Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a The Economist című brit gazdasági lapnak elmondta: 

a háború februári kezdete óta tíz tábornokot menesztettek az ukrán hadseregből, egy pedig öngyilkos lett. 

A főparancsnok nem részletezte a menesztések okait. Az ukrán hadsereg szempontjából hogyan értékelhető ez a kijelentés? Sok vagy kevés a 10 tábornok a jelenlegi állományhoz képest? Mire lehet gondolni, mi történhetett?

A főparancsnok értesülései szerint az oroszok mintegy 200 ezer újabb katonát készítenek elő ukrajnai bevetésre, és az orosz hadsereg mintegy 1,2-1,5 millió fős tartalékkal rendelkezik és az eddigi orosz mozgósítás működött, és a mozgósítottak készek harcolni. 

A megszokott ukrán propagandához és hurráoptimizmushoz képest ez meglehetősen realista értékelés. Mire lehet ebből következtetni? Üzenhetett-e ezzel akár befelé, akár kifelé a főparancsnok? És ha igen, akkor mit?

Zaluzsnij kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy az orosz hadsereg újra megkísérel egy offenzívát Kijev ellen. Valóban vannak arra utaló jelek, hogy az oroszok mondjuk a háború egy éves évfordulója környékén ismét előveszik az eredeti forgatókönyveket? Ennek fényében mennyire lehet komolyan venni ezt az ukrán „mindet vissza” célkitűzést? 

A beszélgetésben szóba került az is, hogy Moszkva kijelentette: a Patriot amerikai rakétavédelmi rendszerek Ukrajnába szállítása megnöveli annak kockázatát, hogy az amerikai hadsereg közvetlenül belekeveredjen az ukrajnai konfliktusba.

Mire alkalmas a Patriot rendszer? És mit tudnának vele kezdeni az ukránok? Miért növelheti az eszkaláció kockázatát?

A teljes adást itt tudja megnézni:

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!