Rekord mennyiségű könyvet akartak betiltani tavaly az USA-ban, többségük LMBTQ témájú volt
Rekord mennyiségű könyvet akartak betiltani tavaly az USA-ban, többségük LMBTQ témájú volt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 24.
Az elmúlt húsz évben tavaly próbálták a legtöbb könyvet betiltani, hogy ne lehessen hozzájuk férni iskolákban, egyetemeken és könyvtárakban - derül ki az Amerikai Könyvtárszövetség (ALA) jelentéséből.

Tavaly összesen 2571 könyvet próbáltak betiltatni az Egyesült Államokban, amely 38 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest.

A könyvek közül a legtöbbet az LMBTQ+-közösség tagjai írták, vagy róluk, illetve színes bőrű emberekről szóltak”

- állítja a könyvtárszövetség.

Volt olyan könyv, amelyet 151-szer próbáltak betiltatni egyetlen év alatt, de 144 másik könyv kapcsán is kilenc vagy több ilyen irányú felvetés érkezett.

Azok a könyvek közül, amelyek ellen kifogást emeltek, 550 gyermekeknek szóló kiadvány volt, 1600 pedig fiatal felnőtteknek íródott.

A szervezet szerint a gyerekeknek és fiataloknak készült, LMBTQ témájú könyvek betiltására irányuló kezdeményezéseknek „az a célja, hogy elnyomják azoknak a hangját, akik a nemzetünk beszélgetéseiből hagyományosan ki vannak rekesztve, mint az LMBTQ+ közösség vagy a színes bőrűek”.

Többségében konzervatív csoportok tettek panaszt az LMBTQ tematikájú kiadványok miatt, és sikerült elérniük, hogy bizonyos iskolákban ne lehessen a könyvtárakban hozzáférni olyan könyvekhez, amelyek a fiatalok nemi identitásával kapcsolatos bizonytalanságról szólnak.

Ez nem könyvek betiltásáról szól, hanem a gyermekeink ártatlanságának a megőrzéséről”

- mondta Keith Flaugh, a Floridai Állampolgári Szövetség egyik alapítója.

A konzervatív szervezetek tavaly több olyan könyvet is betiltattak, amelyek erőszakot, szexuális jeleneteket, meztelenséget vagy káromkodást tartalmaztak, így ebbe a kategóriába került például A szolgálólány meséje Margaret Atwoodtól, és Adam Silvera Inkább boldog című könyve, amely egy tinifiú homoszexuális identitásának a megtalálásáról szól.

(ABC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!