Rakétákkal próbálnak esőt csinálni Kínában a brutális aszály miatt
A két hónapos kánikula az eddigi leghosszabb aszályos időszak az országban
Rakétákkal próbálnak esőt csinálni Kínában a brutális aszály miatt

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 19.
A hőhullámok és aszály sújtotta Jangce-folyó körüli tartományokban az esőhiány leküzdésére mesterségesen próbálnak esőt csinálni Kínában. A döntéshozók arra jutottak, hogy a legjobb lesz, ha vegyi anyagot szállító rakétákat lőnek az égbe, de ez is komoly akadályokba ütközött.

A Nemzeti Klímaközpont közleménye szerint a két hónapos kánikula az eddigi leghosszabb aszályos időszak az országban.

A Jangce-folyó vízszintje jelenleg rekord alacsony, egyes területeken pedig az átlagos csapadékmennyiségnek kevesebb, mint fele esett. Emiatt a vízerőművekben tárolt víz mennyisége akár a felére is lecsökkenhet.

Ugyanakkor a klímaberendezések iránti kereslet jelentősen megnőtt, ami rendkívüli nyomás alá helyezte az áramszolgáltatókat.

Szecsuánban és a szomszédos tartományokban a hőmérséklet meghaladta a 40 °C-ot, így a kormányhivatalokban dolgozókat például arra kérték, hogy lehetőség szerint a lift helyett használják a lépcsőket, és a klímaberendezéseket ne állítsák 26 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletre.

De ezen kívül lakosok millióit sújtotta a hőségen túl az áramszünet is bizonyos tartományokban, ami akár három óráig is eltartott.

Emiatt a gyárak is kénytelenek voltak leállítani a termelést, azért, hogy az áramot a rendkívüli intézkedések miatt a háztartások áramellátására tudják fordítani.

A felhőzet hiánya ráadásképpen némely térségben azt is megakadályozta, hogy a vegyi anyagot szállító rakéták segítségével mesterséges esőzést idézzenek elő.

Az illetékes szervek ugyanis amellett döntöttek, hogy a Jangce-folyó mellett húzódó tartományokban speciális rakéták segítségével csinálnak esőt.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!