Putyinon gúnyolódnak a Nyugat vezetői, aki elhagyja Oroszországot 
Putyinon gúnyolódnak a Nyugat vezetői, aki elhagyja Oroszországot 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 27.
Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború kezdete óta első alkalommal fogja elhagyni Oroszországot. Közben a G7-csúcson újabb szankciókat terveznek, és Putyinon élcelődnek a nyugati világ vezetői. 

Putyin a tervek szerint Dusanbéban tárgyalásokat folytat majd Emomali Rahmon tádzsik elnökkel, akivel munkaebéden is részt vesz, a türkmenisztáni Asgabatban pedig szerdán jelen lesz a Kaszpi-tenger menti országok - Irán, Oroszország, Kazahsztán, Türkmenisztán és Azerbajdzsán – csúcstalálkozóján – közölte a Rosszija 1 állami tévécsatorna.

Csütörtökön az orosz elnök indonéz hivatali partnerét, Joko Widodót fogadja majd a Kremlben. Putyin elnök utoljára február 4-én utazott külföldre, csaknem három héttel az Ukrajna elleni orosz háború megindítása előtt. Akkor - a pekingi olimpia megnyitójának napján - fogadta őt Hszi Csin-ping kínai államfő.

Putyint gúnyolták a G7-ek

Közben a G7-es csúcstalálkozón kigúnyolták az orosz elnököt a világ vezetői – írja az Index a Guardianra hivatkozva.

Zakók fent? Zakók lent? Levesszük a zakónkat?

– kérdezte Boris Johnson brit miniszterelnök, miközben leültek az asztalhoz, majd Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt javasolta, hogy várják meg ezzel a hivatalos fotózás végét, Johnson azonban odasúgta, hogy „meg kell mutatnunk, hogy keményebbek vagyunk Putyinnál”. Erre Trudeau rákontrázott, és azt mondta, 

„szervezzük meg a félmeztelen lovaglás bemutatóját” 

- ezzel az orosz elnök elhíresült fotójára utalva, amelyen Putyin félmeztelenül lovagol. 

Újabb szankciókat akarnak

A keddig tartó találkozó fő témája természetesen az ukrajnai háború, illetve a háború következtében a világ számos térségében egyszerre jelentkező élelmezési, energetikai és pénzügyi válság kezelése.

Az előzetes nyilatkozatok szerint a hetek nem csupán Ukrajna humanitárius, pénzügyi és katonai támogatásának folytatásáról és az orosz támadás miatt élelmezési válsággal küszködő országok megsegítéséről állapodnak meg,

hanem újabb szankciókról is Oroszország ellen. 

Már a találkozó hivatalos kezdete előtt ismertté vált, hogy mindenki egyetért az Oroszországban kitermelt arany importjának azonnali betiltásáról. Ez a G7 reményei szerint újabb jelentős csapás az orosz háborús gépezetre, tekintve, hogy Oroszország a legnagyobb aranyexportőrök közé tartozik, legnagyobb piacai pedig éppen a G7 csoport országai.

Az informális egyeztető fórumként működő csoport az Egyesült Államokat, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát, Németországot és Olaszországot, valamint az Európai Uniót mint nemzetek feletti intézményt fogja össze. 

A fórum 1975 óta működik, és 1998-ban tagjai közé fogadta Oroszországot, így átalakult G8 csoporttá. Azért működik mégis G7 csoportként, mert Oroszország tagságát 2014-ben az Ukrajnához tartozó Krím félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése miatt felfüggesztették.

(Hetek / Index / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!