Putyin szerint Oroszország állja a sarat, Zelenszkij a legfájdalmasabb szankciókat követeli
Az ukrán elnök lefoglaltatná az összes, külföldön lévő orosz vagyont
Putyin szerint Oroszország állja a sarat, Zelenszkij a legfájdalmasabb szankciókat követeli

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 24.
Oroszország gazdasága nagyon tisztességesen állja a szankciós csapást, minden nehézség ellenére - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn. Közben az ukrán elnök a davosi fórumon maximális szankciókat követelt Moszkva ellen.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Vlagyimir Putyin hétfőn szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Alekszandr Lukasenkát. Az orosz szerint az összes főbb makrogazdasági mutató azt bizonyítja, hogy országa állja a szankciókat, és ebben nagy szerepük van az orosz kormány erőfeszítéseinek is. Az elnök azokra a nyugati országokban megfogalmazott vádakra reagálva, melyek szerint ő felelős a gazdasági bajaikért, az irónia szándékával megjegyezte, hogy

"komolyan el fog beszélgetni"

saját magával.

Egyebek között rámutatott, hogy a közel 38,5 milliárd dolláros tavalyi orosz-fehérorosz kereskedelmi forgalom rekordszintet ért el. Hozzátette, hogy a külkereskedelemben az áttérés a nemzeti valutákban történő elszámolásra Fehéroroszországgal és más országokkal megerősítette a rubelt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn a sajtónak kijelentette, hogy Oroszország nem akadályozza az ukrán gabona kivitelét Lengyelországon keresztül, mert, mint mondta, senki sem akadályozza, hogy a vasúti szerelvények, amelyek fegyvert hoztak, visszafelé gabonát szállítsanak.

"Nem mi vagyunk a forrásai azoknak a problémáknak, amelyek az éhínség veszélyéhez vezetnek"

- hangoztatta, és az Oroszország ellen egyebek között a tengeri szállításban bevezetett szankciókat okolta a kialakult helyzetért. 

Mint mondta: nem Oroszország vonta blokád alá az ukrán kikötőket, és éppen az ukrán tengeri aknatelepítés veszélyezteti a vízi útvonalakat. Peszkov szerint a hajózás felújításához "különleges intézkedésekre" van szükség.

Zelenszkij: maximális szankciókat Oroszország ellen!

Közben Volodimir Zelenszkij is felszólalt videókapcsolaton keresztül a davosi Világgazdasági Fórum nyitónapján. Beszédében az ukrán elnök arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ne habozzon alkalmazni az Oroszország számára fájdalmas szankciókat mindaddig, amíg a Kreml átlépi az "új vörös vonalakat".

Az államfő nehezményezte, hogy Oroszország ellen a legfájdalmasabb szankciókat még nem léptették életbe.

Ezek között említette az olajembargót és az összes orosz bank, valamint a teljes IT-szektor blokádját, az Oroszországgal folytatott kereskedelem teljes leállítását. Emellett fontosnak nevezte, hogy felkutassák és lefoglalják az összes, külföldön lévő orosz vagyont, és kárpótlásul küldjék a háború által érintetteknek.

Zelenszkij kezdeményezte egy új szervezet létrehozását a tömeges éhezés megelőzésére, és Ukrajnát javasolta e szervezet munkájának platformjaként. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország jelenleg blokkolja az ukrán gabonaexport hagyományos tengeri útvonalait, és ez élelmiszer-ellátási kockázatot jelent, ezért hangsúlyozta: a jövőben az éhínséggel történő fenyegetésnek elejét kell venni".   

(Hetek / MTI)

hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!