Purim a korona idején: világszerte megkezdődött a szabadulás zsidó örömünnepe
Színes jelmezekkel, kereplőkkel, ivással és finom süteményekkel ünnepel Izrael és a zsidó világ
Purim a korona idején: világszerte megkezdődött a szabadulás zsidó örömünnepe

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 26.
A koronavírus-járvány ellenére világszerte vidám jelmezekbe öltözve, és kereplőkkel ünnepelte a zsidó világ a bibliai Purim ünnepét, megemlékezve arról, hogy egykori királynőjük, Eszter hogyan buktatta le a zsidó nép kiirtását tervező gonosz perzsa főtanácsos, Hámánt, és hogyan menekültek meg végül a halál torkából.

A zsidó vallási parancs szerint purim örömünnepén addig kell inni, amíg nem tudják megkülönböztetni egymástól az Eszter könyvében szereplő, a zsidók elpusztítására törekvő, átkozott Hámánt és az áldott emlékű Mordechájt.

Az idén azonban tekintélyes rabbik a rendkívüli járványhelyzet miatt felszólították a híveket, hogy ne vigyék túlzásba az ivászatot.

A meghiúsított népirtás bibliai története

A bibliai történet szerint a zsidó nép fogságban volt Perzsiában, és annak királya, Ahasvéros feleséget keresett magának. Szeme éppen a zsidó Eszteren állapodott meg, kinek származása nem volt ismert előtte.

Eszter királynénak ezután Mordechájon keresztül tudomására jut a palotában, hogy az egyik főtanácsos,

a gonosz Hámán, a zsidók teljes kiirtására kapott felhatalmazást a királytól.

Ekkor három napos böjt után élete kockáztatásával hívatlanul lép a király elé, és vacsorákra invitálja, Hámánnal együtt.

Itt leplezi le, hogy valójában ő is zsidó, és a főtanácsos tervével az életére tör, mire Ahasvérus éktelen haragra gerjed.

Hámán és fiait a király azonnali hatállyal felakasztatja, a zsidók pedig Eszter kérésére önvédelmi jogot kapnak, mivel a perzsa törvények visszavonhatatlanok. A csodás megmenekülés után a következőképp rendelik el annak megünneplését:

"És megírta Márdokeus (Mordecháj) e dolgokat, és leveleket küldött minden zsidónak, aki Ahasvérus király minden tartományában, közel és távol, volt, meghagyva nékik, hogy tartsák meg az Adár hónapnak tizennegyedik napját és annak tizenötödik napját évről-évre, mint olyan napokat, amelyeken

megnyugodtak a zsidók ellenségeiktől, és mint olyan hónapot, amelyben keserűségük örömre és siralmuk ünnepre fordult; hogy tartsák meg azokat vigalom és öröm napjaiul, és küldjenek ajándékot egymásnak és adományokat a szegényeknek."

A Purim ünnep nevét a Púrról azaz sorsvetésről kapta, ugyanis ezzel döntötte el Hámán, mely napon öli meg a zsidókat, de ez lett a napja szabadulásuknak is. 

Izraeli ünnep kijárási tilalommal

A járványra való tekintettel az izraeli hatóságok háromnapos éjszakai zárlatot rendeltek el az országban csütörtöktől. Az intézkedés értelmében este fél 9-től reggel 5-ig legfeljebb egy kilométerre távolodhatnak el az otthonaiktól, és senki sem tartózkodhat mások otthonában.

Tel-Avivban több éjjeli bulit is rendeztek több száz, az utcákon táncoló fiatallal a Karmel piac körül, és egyelőre zárva tartó, de elvitelre alkoholt már árusító vendéglátóhelyek környékén. A táncoló fiatalok nagy része még azelőtt távozott, hogy ötszáz sékeles (közel ötvenezer forintos) bírsággal sújtották volna őket a zárt térben tíz, szabad területen legfeljebb húsz ember jelenlétét engedélyező gyülekezési tilalom megszegéséért.

Csütörtökön és pénteken számos vidám fotó látott napvilágot a legkülönbözőbb jelmezekben ünneplő tel-aviviakról: Pókembertől elkezdve Teletubbiig mindenféle figura megjelent az utcákon:

Nemcsak Izraelben ünnepeltek azonban, a világ minden táján "Hámán-táskákat" sütöttek, és jelmezeikben hallgatták végig Eszter történetét, hagyományosan vad kereplésbe kezdve, valahányszor elhangzott a gonosz perzsa diktátor, Hámán neve.

Az ünnep alkalmából a Yad Vasem holokausztközpont különleges fotót tett közzé a hős magyar-zsidó ejtőernyős Szenes Hanna purimi jelmezes képével:

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!