Percről percre: Novák Katalin és Varga Judit is bejelentette lemondását
Cikkünk frissül
Percről percre: Novák Katalin és Varga Judit is bejelentette lemondását

Forrás: M1 Híradó

2024. 02. 10.
Az elmúlt időszak legkomolyabb politikai botránya robbant ki, miután nyilvánosságra került, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil-ügyében elítélt volt igazgató-helyettesnek. A botrány nyomán Novák Katalin és a volt igazságügyminiszter, Varga Judit is bejelentette a lemondását.

20:00 - Ha sok ideje elolvasni

akkor ebben a podcastben meghallgathatja a lemondási ügy lényegét: 

19:54 - Balog Zoltán kiáll Novák Katalin mellett

19:42 - Toroczkai László halálbüntetés emleget

A Mi Hazánk elnöke is reagált Novák Katalin és Varga Judit lemondására. Szerinte a pedofil bűnelkövetőket életfogytiglani börtönre kell ítélni, de posztjában a halálbüntetést is emlegette. 

 

19:35 - A DK azt követeli, hogy az emberek válasszanak

Mármint új köztársasági elnököt, ne pedig a kétharmados többség. 

19:24 - Mikor lesz új köztársasági elnök?

A lemondást követő procedúra egyébként úgy néz ki, hogy a törvény értelmében a köztársasági elnök írásbeli nyilatkozattal az Országgyűléshez fordul, ebben lemond a megbízásáról. Ezt a nyilatkozatot aztán a parlamentnek el kell fogadnia, ám elméletben 15 napon belül még lehet kérni a köztársasági elnököt, hogy fontolja meg, valóban le akar-e mondani. A lemondás napjától számított 30. napon belül új köztársasági elnököt kell választani, ennek időpontját az Országgyűlés elnöke tűzi ki, magát az elnököt titkos szavazással választják.  

A képviselők egyötödének kell a személyt ajánlani, mindenki csak egy jelöltet javasolhat. Kétharmados többségre van szükség az első fordulóban több jelölt esetén, majd a második fordulóban csak egyszerű többségre. A megválasztott elnök a választást követő nyolcadik napon lép hivatalba, ami előtt esküt kell tennie. 

19:01 - Varga Judit volt férje is lemond

Mindkét állami társaságban betöltött pozíciójáról lemond Magyar Péter, aki a MAgyar Közút és a Volánbusz igazgatóságának a tagja volt. „Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak" - fogalmazott posztjában Varga Judit volt férje. 

18:06 - Ideiglenesen Kövér László lehet a köztársasági elnök

Van egy köztes időszak az új államfő megválasztása és a lemondás között, amikor a mindenkori házelnök tölti be a jogkört: ez jelen esetben Kövér László.

17:55 - Kocsis Máté: A jobboldalon a hibáknak van következménye

17:49 - Varga Judit: vállalom a felelősséget

17:45 - Varga Judit is lemondott

Visszaadta mandátumát és kivonul a közéletből Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter, aki még tárcavezetőként ellenjegyezte a szombat délután lemondott Novák Katalin által aláírt, nagy port kavart elnöki kegyelmet.

17:42 - Itt nézheti vissza a bejelentést

17:38 - "Hibáztam"

Novák Katalin a köztévén tartott rendkívüli bejelentésében elismerte, hogy hibázott akkor, amikor elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének. "A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak aki gyermekeket bántalmaz" - fogalmazott az államfő. 

Majd bejelentette: "Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről."

17:31 - Novák Katalin bejelentette lemondását

17:30- Élőben 

17:28 - Novák Katalin: hiszek a csendes többségben

A köztársasági elnök a beszédében elmonta, hogy érthető, hogy az emberek magyarázatot várnak egy megosztó kegyelmi döntésre. Elismerte, hogy ezzel a döntéssel hibázott. "Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolja, hogy gyermekeket bántott" - fogalmazott. 

17:24 - Elemzik a körülményeket a köztévén

Mráz Ágoston Sámuel beszél arról, hogy "képmutató baloldali kampány" indult meg Novák Katalin ellen. 

17:16 - Egyelőre Sárkány éve

Mármint a téma a köztévén. Habár 17 órára hirdették meg a rendkívüli bejelentést, még a híradó egészen másról szól - most per pillanat a kínai újévi ünnepségekről.

17:00 - Hoppál Péter gyanús posztja

A kormánypárti képviselő egy több helyen is terjedő képpel üzente meg, hogy kiáll Novák Katalin mellett. Ő talán már tudhatja, hogy Novák Katalin nem a lemondását jelenti be? Hamarosan kiderül. 

16:50 - Novák Katalin rendkívüli bejelentést tesz

Ezt élőben nézheti többek között az ATV-n is. 

16:35 - A tanácsadói távozások után  kiállások

Miközben az elmúlt napokban több elnöki tanácsadó is bejelentette, hogy távozik Novák Katalin testületéből, most több tanácsadó éppen ellenkezőleg: bejelentette, hogy kiáll a köztársasági elnök mellett. Így tett például Skrabski Fruzsina dokumentumfilmes is. 

16:25 - Több helyen terjed a pletyka, hogy Novák Katalin ma lemond

A Hetekhez is több forrásból érkeztek azok a kósza hírek, hogy ma lemondhat Novák Katalin köztársasági elnök. Mivel ezek valóságtartalmát nem tudjuk megerősíteni, ezért csak pletykaként számolunk be róluk. Ezeknek alapja lehet akár az is, hogy a köztársasági elnök gépe váratlanul hazatért, valamint a tény, hogy számos kritikát kapott Novák Katalin kormányoldalról is. Mindenesetre szorosan nyomon követjük a fejleményeket, és ha ilyetén bejelentés történik, arról azonnal beszámolunk. 

16:19 - Novák Katalin gépe váratlanul hazatért Dohából

Habár a hírek szerint vasárnapig lett volna programja, mégis hazatért a köztársasági elnök feltételezett gépe. Majd a 444 arról is értesült, hogy egy fekete kisbuszos konvoj érkezett a Sándor-palotába. 

16:01 - Kikerült a Facebookra egy nyílt levél, amit az igazgatóhelyettesnek tulajdonítanak

A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese voltam címen futó frissen létrehozott Facebook-oldalon megjelent egy nyílt levél, ami nagyon hosszan taglalja az elnöki kegyelemben részesült K. Endre szemszögéből a botrányt és eseményeket. 

A levél szerzőiségét és tartalmát sem tudjuk megerősíteni, így érdemes fenntartásokkal kezelni a bejegyzést:

15:41 - Közben egyre több elnöki tanácsadó jelezte, távozik Novák Katalin mellől

15:26 - Orbán Viktor csütörtökön rendkívüli bejelentést tett

Ez nyílt üzenet volt Novák Katalin számára is, aki közben Dohába utazott a vizes tornára. 

15:00 - Amit eddig az ügyről tudni lehet

A Hetek aktuális lapszámában összeszedtük, mit lehet tudni eddig a bicskei pedofil-botrányról, és az elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettesről. A cikket ide kattintva érheti el

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!