Percről percre: Mariupolban súlyos élelmiszerhiány lépett fel, Oroszország elhagyja az Európa Tanácsot
FOLYTATJUK A TUDÓSÍTÁST AZ OROSZ-UKRÁN KONFLIKTUSRÓL
Percről percre: Mariupolban súlyos élelmiszerhiány lépett fel, Oroszország elhagyja az Európa Tanácsot

Fotó: Youtube/Guardian

2022. 03. 10.
Ez a háború 15. napja. Ma Törökországban találkozott az orosz és az ukrán külügyminiszter. Szerdán legalább 35 ezer civil tudta elhagyni a leginkább ostrom alatt tartott ukrán városokat. Legalább három ember halt meg a lebombázott gyermekkorházban, Mariupolban. Amerika nem érti, mi a célja Moszkvának. Folytatjuk a tudósítást. 

20:01 - Tudósításunkat mára felfüggesztjük.

19:49 - Kína elnökét "nyugtalanítja", hogy "hírszerzése nem tájékoztatta" az orosz támadásról, állítja a CIA

Hszi Csin-ping kínai elnököt „nyugtalanítja” az ukrajnai orosz invázió, mert „úgy tűnik, hogy saját hírszerzése nem mondta meg neki, mi fog történni” – állítja Bill Burns, a CIA igazgatója.

19:38 - Bombahatástalanítás Odesszánál - Videó

19:23 - Macron nem lát esélyt Ukrajna EU-csatlakozására a konfliktus alatt

Macron kijelentette, nem hiszi, hogy konfliktusos körülmények között lehetséges lenne Ukrajna EU-tagsági kérelmének elbírálása.

Azt is elmondta, hogy a következő 48 órában újabb tárgyalásokat kíván folytatni Putyinnal.

19:02 - Cukor- és gabonaexport tilalmat jelentett be Oroszország

Az Orosz Föderáció Vámügyi Albizottsága úgy határozott, hogy augusztus 31-ig megtiltja az Oroszországból az EAEU-országokba irányuló gabonaexportot (búzára, mezlinre, rozsra, árpára és kukoricára vonatkozóan), valamint augusztus 31-ig tiltja a cukorexportot is (a fehér cukor és a nyers nádcukor tekintetében). (Reuters)

18:49 - Ukrán miniszterelnök-helyettes: egyetlen embert sem tudtak ma evakuálni Mariupolból

Egyetlen civil sem tudta ma elhagyni az ostromlott ukrán várost, Mariupolt - közölte Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese.

Az ukrán nemzeti televízióban nyilatkozva Verescsuk azt mondta, hogy a Mariupolból való evakuálás nem folytatódhat, mert az orosz erők nem tartották tiszteletben az ideiglenes tűzszünetet.

Ukrajna északkeleti Szumi régiójában több mint 12 ezer civilt evakuáltak autóval vagy busszal – áll az állami segélyszolgálat közleményében.

18: 35 - Oroszország kilép az Európa Tanácsból

Az oroszok szerint az EU és a NATO barátságtalan országai tönkre akarják tenni az Európa Tanácsot, valamint a közös európai humanitárius és jogi térséget a politikájukkal, ezért kell lépniük. (MTI)

18:29 - Az orosz beavatkozást elítélő nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés

Az orosz katonai beavatkozást elítélő és Ukrajna szuverenitása, valamint a béke megteremtése mellett kiálló politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés 174 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 2 tartózkodás mellett csütörtökön. A parlament külügyi bizottsága az Európai Unió és a NATO vezetőinek is eljuttatta a dokumentumot. (MTI)

18:21 - Ha csak most csatlakozik hozzánk: ezek a mai nap fő eseményei:

 - A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága arra figyelmeztet, hogy az ostromlott Mariupolban az élelmiszer- és vízkészletek veszélyesen kifogyóban vannak. Ukrán tisztviselők szerint az elmúlt napokban 1207 holttestet gyűjtöttek össze az utcákon, és folytatódnak a támadások a kikötőváros ellen.

- Ukrajna fővárosa, Kijev lakosságának fele elmenekült az invázió kezdete óta – mondta a polgármester

- Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a kormánynak módja van arra, hogy lefoglalja az Oroszországból kivonuló külföldi vállalatok vagyonát, és azt mondta az oroszoknak, hogy a nyugati szankciókkal szemben „nincs olyan dolog, amit ne tudnánk megoldani”.

- Ukrajna ügye dominálja majd a Versailles-ban kezdődő EU-csúcstalálkozót, ahol a tagállamok a szankciók fokozásáról és az orosz energiától való függéstől való elállásról tárgyalnak.

- Csekély előrelépés történt az Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei közötti béketárgyalásokon Törökországban ma délelőtt, a Politico szerint Gerhard Schröder volt német kancellár Moszkvába utazik Putyinnal tárgyalni

- Az Egyesült Királyságban a kormány pénzügyi szankciókat vetett ki a Chelsea futballklub tulajdonosára, Roman Abramovicsra. Vagyonát befagyasztották, de a csapat külön licenc alapján játszhat tovább

18:08 - USA ENSZ-nagykövet: az oroszok ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, mint Szíriában

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a BBC-nek azt mondta, Oroszország háborús bűnöket követett el Ukrajnában.

„A nemzetközi közösség többi tagjával együtt azon dolgozunk, hogy dokumentáljuk azokat a bűncselekményeket, amelyeket Oroszország követ el az ukrán nép ellen... Ezek háborús bűnöknek minősülnek – civilek elleni támadásoknak, amelyek semmilyen módon nem igazolhatók.”

Azt mondja, bizonyítékok vannak arra, hogy az oroszok „azon módszereket alkalmazták, mint Szíriában, Aleppóban”, ezért az Egyesült Államok szorosan figyeli a helyzetet.

17:57 - Ukrán drónfelvételek: tűz alá került egy orosz tankoszlop Kijev közelében

Egy ukrán drónfelvételen úgy tűnik, orosz tankokat semmisítettek meg a főváros közlében. Az ukrán hadsereg állítása szerint egy orosz harckocsiparancsnok meghalt a támadásokban Kijevtől 26 kilométerre, Bovariban.

17:44 - Olaszországban a fuvarozók és a halászok is sztrájkolnak az üzemanyag-drágulás miatt

A műemlékek esti kivilágítása beszüntetésével, valamint a fűtőtestek hőmérsékletének csökkentésével akar tenni az energiaárak növekedése ellen a római kormány, miközben a fuvarozók és a halászok is sztrájkot hirdettek meg.

A fuvarozók érdekképviseletei egyelőre hétfőre hirdettek meg egynapos országos sztrájkot az üzemanyagárak drágulása miatt.A kutaknál a dízel ára túllépte a benzinét, amely precedens nélkülinek számít Olaszországban. Mindkettő ára megközelítette a literenkénti 2 euró 50 centet.

Szintén a gázolaj és benzin áremelkedése miatt szüntették be munkájukat a halászok, akiknek sztrájkja szombatig tart. Az olaszországi halpiacokon jelenleg kizárólag külföldi árut kapni.

17:28 - Putyin: Globális élelmiszerár-drágulás jön világpiacon, ha a Nyugat tovább növeli a nyomást

A Putyin által elnökölt csütörtöki minisztertanácsi ülés után Dmitrij Patrusev orosz agrárminiszter arról beszélt, hogy a hazai élelmiszerellátást Moszkva továbbra is biztosítani fogja, és kész teljesíteni a leszerződött exportkötelezettségeit is. (Reuters)

17:16 - Politico: Gerhard Schroeder volt német kancellár Putyinnal tárgyal a háború befejezéséről

Gerhard Schroeder volt német kancellár ma Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy az ukrajnai háború befejezéséről tárgyaljon – írja a Politico az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

Schroeder moszkvai látogatását egy ukrán politikussal folytatott isztambuli megbeszélése követte, aki az ország Oroszországgal folytatandó béketárgyalási küldöttségének tagja – közölték források a Politicóval.

Az egyik forrás szerint Ukrajna azt akarta látni, hogy Schroeder képes-e hidat építeni a Putyinnal való párbeszédhez.

17:03 - Borisz Johnson szerint "nyilvánvaló bizonyítékuk" volt arra, hogy Roman Abramovich "kapcsolatban állt a Putyin rezsimmel"

16:51 - Kína mielőbbi tűzszünetet remél

Vang Ji kínai külügyminiszter a csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia, valamint Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetésein Kína reményét fejezte ki, hogy az orosz és az ukrán felek mielőbb tűzszünetet hirdetnek.  

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Vang francia hivatali kollégájának elmondta: a két fél között eddig folytatott, három tárgyalás után ugyan még mindig látványos különbségek állnak fenn, de minden tárgyalással újabb problémák küszöbölhetők ki, a békébe vetett remény is egyre erősebbé válhat, és újabb lépéssel kerülhetnek közelebb a tűzszünethez.

A kínai külügyi tárca vezetője elmondta: Peking reméli, hogy a nemzetközi közösség tovább bíztatja és támogatja a feleket a tárgyalások folytatásában, és ezekhez megfelelő környezetet és feltételeket teremt.

16:39 - Vöröskereszt: egymást támadják az emberek az ételért Mariupolban

A jelentések szerint az élelmiszer- és vízkészletek veszélyesen alacsony szintre csökkentek – nilatkozta Sasha Volkov, a szervezet delegációjának vezetője a városban.

Sok családban elfogyott az élelem. Egyes területeken a helyzet annyira súlyos, hogy az emberek "elkezdték egymást támadni az élelmiszerért" - tette hozzá.

A gyógyszerkészletek is kifogyóban vannak, és Volkov szerint a város gyógyszertárait "négy-öt napja kifosztották", bár néhány kórház továbbra is működik. (BBC)

16:28 – Putyin megtalálja a módját, hogy lefoglalhassa a külföldi cégek vagyonát

Az orosz elnök egy televíziós bejelentkezésben arról beszélt többek között, hogy megtalálják annak a jogi módját, hogy az orosz kormány átvehesse azon külföldi cégek vagyonát, akik kivonulnak az országból. 

16:17 – Lavrov nem hiszi, hogy lesz atomháború

De az azért nyugtalanítja, hogy állandóan előhozakodik ezzel a Nyugat. 

 

16:10 – A Goldman Sachs is kivonul Oroszországból

Ők az első Wall Street-i bank, akik bejelentették, hogy lehúzzák a rolót az országban. 

15:54 – Fél Kijev elmenekült

Vitalij Klicsko, a főpolgármester bejelentése szerint Kijev lakosságának a fele már elmenekült a városból, ami közel kétmillió embert jelent. A másik fele viszont egyfajta erődítménnyé szervezte a várost. "Minden utca, minden épület, minden ellenőrző pont meg van most erősítve" - jelentette ki. 

15:40 – Rendkívüli csúcstalálkozó lesz Versailles-ban

Rendkívüli csúcs találkozót  tartanak az uniós állam-, és kormányfők számára Versailles-ben. Az eseményre Orbán Viktor miniszterelnök is elutazik, ahol hangsúlyozni fogja, hogy Magyarország nem tudja követni az Egyesült Államok példáját, amely a héten kivetette a szankciókat az orosz olaj, gáz és szén importjára is, azokat teljesen betiltva. 

15:27 – Az volt német kancellár Moszkvába utazik

Moszkvába utazik Gerhard Schröder egykori német kancellár, hogy Vlagyimir Putyinnal egyeztessen - adta hírül a Politico. A tájékoztatás szerint az ukrajnai háború lezárásáról próbálja majd meggyőzni az orosz elnököt.

15:15 – 2.3 millió ember menekült eddig el Ukrajnából

Az ENSZ tájékoztatása szerint egészen pontosan 2 millió 316 ezer és két ember. 

15:08 – Ismét terjed Oliver Stone évekkel ezelőtti filmje

Oliver Stone még 2016-ban forgatott dokumentumfilmet Ukrajnáról. Ebben megszólal Jukasenko, Putyin, Victoria Nuland és John McCain is. Most ismét felkapták a filmet az ukrajnai háború kapcsán, mert éppen az ukrán-orosz-Nyugat konfliktus hátterét igyekszik feldolgozni. A filmet itt lehet megnézni

14:55 – Magyar vendégszeretetről cikkezik a New York Times

Egy érdi magyar család egy 5 gyermekes ukrán családot szállásolt el. Róluk írt riportcikket az egyik legnevesebb amerikai lap. 

 

14:41 – Szijjártó: különös felelősség a hírszerzésen

A hírszerzésre különös felelősség hárul a mostani helyzetben, mivel a szolgálatoknak kell felfedniük és elhárítaniuk azokat a szándékokat, amelyek aláásnák Magyarország biztonságát vagy belesodornák hazánkat az ukrajnai háborúba - közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

14:27 – A lengyel elnök emberirtásról beszél

Megengedhetetlen,  hogy az ukrajnai háborúban az orosz katonai műveletek az emberirtás jegyeit viselik, újabb szankciókat kell kivetni Moszkvával szemben - szorgalmazta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Kamala Harris amerikai alelnökkel közös sajtóértekezleten.

Duda aláhúzta: segíteni kell Ukrajnán, ez ügyben egységre és szolidaritásra van szükség a NATO-n, az Európai Unión, valamint más nemzetközi szervezeteken belül.

14:05 – Két Patriot-rakétaüteg érkezett Lengyelországba

Megérkezett Lengyelországba az a két amerikai Patriot-rakétaüteg, amelynek továbbítását előző nap hagyta jóvá az amerikai védelmi tárca, a Pentagon  - közölte csütörtöki varsói sajtóértekezletén Kamala Harris amerikai alelnök.

13: 58 – Döbbenetes drónfelvétel: így támadják az orosz tankokból álló konvojt (BBC)

Egy videófelvétel terjed arról, hogy Kijevtől 35 kilométerre egy orosz tankokból álló konvojt támadás ér. 

 

13:45 – Hazaárulással gyanúsítanak 38 rendőrtisztet és politikust Ukrajnában

Harmincnyolc ügyben indított árulás vádjával eljárást az ukrán hatóság. A gyanú szerint Herszonban és Mariupolban rendőrtisztek és politikusok is árulást követtek el, amikor segítették a térségbe bevonuló orosz csapatokat. Az állítás szerint támogatásukról biztosították az "orosz agressziót".

 

13:36 – Élesednek a harcok Kijev körül

A kijevi tartományi kormányzás tájékoztatása szerint komoly harcok folynak Kijev körül több stratégiailag fontos úton is. Mára tervezték több főváros körüli település evakuációját is, hogy ezzel előzzék meg, hogy még több civil essen a háború áldozatául.

13:22 – Egymást méregette az ukrán és orosz külügyminiszter

Egyre több információ szivárog ki arról, hogy mi is történt az ukrán és orosz külügyminiszter mai törökországi egyeztetésén. A BBC helyi tudósítója úgy tudja, lényegében csak méregették egymást a felek. Elmondása szerint Lavrov hevesen védelmezte az orosz lépéseket. Egyikőjük sem zárta ki, hogy újabb találkozóra kerülhet sor. 

13:11 – Lavrov: egy barátságos Ukrajnát akarunk, nem egy náciállamot

Rákérdeztek az orosz külügyminiszternél arra, hogy pontosan mit is szeretnének Ukrajnával. 

 

13:00 – Összegzés

Nem hozott előrelépést az orosz és ukrán külügyminiszter találkozója Törökországban. 

– Ukrajna hét humanitárius folyosót nyitott az ostrom alatt álló városokból

Három ember, köztük egy gyermek meghalt a mariupoli szülészeti klinika bombázása során. Az esetről ellentmondásos híreket közölt Kijev és Moszkva.

– Roman Abramovicsot, a Chelsea orosz tulajdonosát is komoly szankciókkal sújtotta a brit kormány.

12:56 – Továbbra is bombázzák Mariupolt

A városvezetés szerint ismét légi támadások érték az ukrán kikötővárost. 

12:22 – Mi történt valójában a mariupoli gyermekkórháznál? 

Az orosz külügyminisztérium azt állítja, hogy az épületet már napokkal korábban evakuálták, miközben ukrán nacionalisták hadiállásokat alakítottak ki a klinikán. Ezt órákkal a támadás előtt a szóvivő is elmondta. A támadást háborús bűncselekmények minősítette a nemzetközi politika, 3 ember halt meg a bombázásban, köztük egy gyermek az ukrán források szerint. A támadásról itt írtunk részletesebben.

12:02 - Putyin nem utasítja el a találkozót Zelenszkijjel

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: Vlagyimir Putyin nem utasítja el a találkozót Volodimir Zelenszkijvel, hogy megvitassák a „konkrét” kérdéseket – írja a Reuters.

11:46 - Lavrov: Oroszország nem tervezi más országok megtámadását

A sajtótájékoztatót követően Lavrovot megkérdezték, hogy Oroszország szemszögéből hogyan alakul a háború, amire azt válaszolta: Ukrajnában „különleges hadművelet” zajlik, és összességében minden a tervek szerint halad.

 

Lavrov arról is beszélt, hogy a Nyugat „veszélyesen cselekszik” azzal, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának. „Ez sérti minden úgynevezett alapelvünket és értékünket” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy Oroszország tervezi-e más országok megtámadását, Lavrov azt válaszolta: nem, és megismételte azt az orosz álláspontot, hogy nem támadta meg Ukrajnát.

11:35 - Kuleba szerint Oroszország folytatni fogja az offenzívát

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után kijelentette: úgy tűnik, Oroszország folytatni fogja az offenzívát, és Kijev bevételére törekszik, amit nem fog elérni. 

11:29 - Lavrov: Nyugatról alkotott illúziók nélkül kerülünk ki a válságból

Lavrov a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: emlékeztette Ukrajnát arra, hogy Oroszország előterjesztette a feltételeit, és elárulta, hogy humanitárius kérdésekről tárgyaltak.

Elmondta azt is, hogy Oroszország kész megvitatni Ukrajna biztonsági garanciáit, és Oroszország a világról felfrissült nézetekkel, a Nyugattal kapcsolatos illúziók nélkül kerül ki a válságból.

Szergej Lavrov a Guardian beszámolója szerint megesküdött, hogy Oroszország soha többé nem próbál a Nyugattól függeni.

11:27 - Kuleba: nem volt könnyű hallgatni Lavrovot

A találkozót követő sajtótájékoztatón Kuleba azt mondta, Ukrajna kész diplomáciai megoldásokat keresni, de az ország nem adja meg magát. Hozzátette: az a benyomása, hogy Oroszország jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy tűzszünetet kössön. 

Kijelentette, hogy Ukrajna készen áll a diplomáciára, de készen áll a védekezésre is. „Ukrajna nem tudja megállítani a háborút, ha az agresszor ország nem tesz érte semmit” - mondta Kuleba, és hozzátette: nem volt könnyű hallgatni Lavrovot a találkozón.

Azt mondta, reméli, hogy Oroszország lehetővé teszi a mariupoli humanitárius folyosó működését, amely szerinte prioritás. Azt is reméli, hogy sikerül elérni a 24 órás fegyverszünetet.

11:15 - Véget ért a csúcstalálkozó

Már véget is ért a Lavrov-Kuleba csúcstalálkozó Törökországban, úgy tűnik, kevés sikerrel. Az ukrán fél tájékoztatása szerint nem sikerült előre lépni a tűzszünet és a humanitárius folyosók kérdésében sem. Dmitro Kuleba szerint nem volt könnyű találkozó, de készen áll arra, hogy újra találkozzon Lavrovval.

10:53 - Hárman haltak meg a kórház elleni támadásban Mariupolban

A városi tanács közlése szerint három ember – köztük egy gyermek – vesztette életét a Mariupolban található gyermekkorház elleni légicsapásban – írja az AP. A támadásban 17 ember megsebesült, köztük szülésre váró nők, orvosok és gyerekek. Tegnap két másik kórházra is zuhantak bombák. Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy a két hete tartó invázióban már 18 egészségügyi létesítményt ért támadás.

10:46 - Már több mint 2,3 millóan hagyták el Ukrajnát

A háború első két hetében több mint 2,3 millióan menekültek el Ukrajnából az invázió elől – közölte az ENSZ. Azok közül, akiknek a szomszédos országokban kellett menedéket találniuk, 112 ezren harmadik országbeli állampolgárok.

10:35 - Zárolták Abramovics vagyonát is

Az Egyesült Királyság befagyasztotta hét orosz üzletember, köztük Roman Abramovics, Igor Szecsin, Oleg Deripaska és Dmitrij Lebegyev vagyonát, miután felvették őket az ország szankciós listájára – írja a Reuters. Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette: „Nem nyújthatunk menedéket azoknak, akik támogatták Putyin ördögi támadását Ukrajna ellen. 

10:28 - Ukrajna azt állítja, hogy új humanitárius folyosókat nyit a mai nap folyamán

Helyi idő szerint délelőtt 10 órakor még nem volt világos, hogy a folyosókról – amelyek célja, hogy a civilek biztonságosabb régiókba juthassanak – megállapodtak-e Oroszországgal vagy a nemzetközi humanitárius szervezetekkel.

Irina Verescsuk, a megszállt területek reintegrációjával foglalkozó ukrán miniszter a Facebookon kijelentette, hogy a folyosók három kelet-ukrajnai útvonalra vonatkoznak – Szumiból Poltavába, Trosztyanecből Poltavába és Krasznopilliából Poltavába.

Egy másik folyosót is terveznek megnyitni a keleti Izium várostól a Harkiv régióban található Lozova városáig. Ezenkívül folyosókat nyitását tervezik az ostromlott Mariupol városától Zaporizzsáig.

Verescsuk hozzátette, hogy folyosót nyitnak a fővárostól, Kijevtől északra fekvő kerületekből: Bucsából, Borodiankából, Irpinből és Hosztomelből is. A emberek evakuálására tett szerdai kísérletek ezekből a körzetekből csak részben jártak sikerrel.

10:15 - Befagyasztja hét orosz üzletember, köztük Roman Abramovics vagyonát az Egyesült Királyság 

Az Egyesült Királyság befagyasztotta hét orosz üzletember, köztük Roman Abramovics, Igor Szecsin, Oleg Deripaska és Dmitrij Lebegyev vagyonát, miután felvették őket az ország szankciós listájára – írja a Reuters.

Abramovics a Chelsea futballklub tulajdonosa, Deripaska részesedéssel rendelkezik az En+ Groupban, Szecsin a Rosznyefty vezérigazgatója, Lebegyev pedig a Bank Rossiya igazgatótanácsának elnöke.

09:59 - Megkezdődött az orosz és az ukrán külügyminiszter találkozója Törökországban

Törökországban már zajlik Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba orosz és ukrán külügyminiszter találkozója. Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter közvetít. 

09:43 - Belarusz biztosíthatja Csernobil áramellátását

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök állítólag utasította a fehérorosz szakembereket, hogy biztosítsák az ukrajnai csernobili atomerőmű áramellátását. A BelTA hírügynökség által a Reuters által idézett jelentései szerint Lukasenko azt is elmondta a védelmi minisztériumnak, hogy a fehérorosz hadseregnek meg kell akadályoznia az orosz utánpótlási vonalak elvágására irányuló kísérleteket és az oroszok elleni támadást „hátulról”.

Ukrajna tegnap közölte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Csernobilban sugárszivárgás léphet fel az áramszünet után, de az ENSZ nukleáris felügyelete szerint „nincs kritikus hatása a biztonságra”. (Guardian)

09:22 - Orosz kézen Mariupol több területe

Az orosz csapatok elfoglalták Mariupol egyes részeit – írja a BBC az Interfaxra hivatkozva. A kikötővárost már hosszú ideje tartja ostrom alatt Oroszország, a polgármester többször is felhívta a figyelmet a humanitárius katasztrófa veszélyére. Tegnap egy gyermekkorházat ért bombatámadás, a hírek szerint 17-en meghaltak. 

08:46 - Amerika szerint már 5-6000 orosz katona esett el

Amerikai információk szerint 5000 és 6000 közé tehető azon orosz katonák száma, akik életüket vesztették az Ukrajna elleni invázióban. 

08:35 - Megszavazták az Ukrajnának szánt 13,6 milliárd dolláros segélyt

Elfogadta a washingtoni képviselőház helyi idő szerint szerda este, hogy az Egyesült Államok 13,6 milliárd dolláros humanitárius és gazdasági segélyt nyújtson az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának.  Az Ukrajnának szánt támogatásnak a humanitárius segítségnyújtás mellett az is a célja, hogy a kelet-európai ország meg tudja erősíteni hadseregét az orosz haderővel szemben.

Nancy Pelosi házelnök jelezte, hogy ez a 13,6 milliárd dollár várhatóan egy átfogó segélyezési törekvésnek csak egy kis hányada. "Mindannyiunknak még többet kell tenni Ukrajna megsegítéséért a következő hetekben és hónapokban, illetve hosszú távon, az újjáépítés során" - mondta el a házelnök sajtótájékoztatóján. 

08:18 - Washington cáfolja a tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat

A Fehér Ház cáfolta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna nukleáris vagy biológiai fegyvereket fejleszt, "képtelenségnek" és "nyilvánvaló trükknek" nevezve azokat, amelyekkel a jövőbeni orosz agressziót próbálják igazolni. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: "Tudomásul vettük Oroszország hamis állításait az állítólagos amerikai biológiai fegyverlaboratóriumokról és vegyi fegyverek ukrajnai fejlesztéséről. Láttuk, hogy kínai tisztviselők is megismétlik ezeket az összeesküvés-elméleteket".

08:13 - Zelenszkij: Legalább 35 ezer civilt menekítettek ki szerdán

Legalább 35 ezer civilt menekítettek ki szerdán több ostromlott ukrán városból - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A politikus szerda este videoüzenetben jelentette be, hogy Szumi, Enerhodar városok és a főváros, Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül kimenekítették. Az államfő reményét fejezte ki, hogy az evakuálások csütörtökön folytatódnak, és további három humanitárius folyosó nyílik meg a kilenc napja ostrom alatt álló Mariupol, a délkeleti Volnovaha és a keleti Izjum városokból.

07:57 - Ma találkozik a két külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és ukrán kollégája, Dmitro Kuleba Törökországban fog találkozni – erősítette meg az orosz külügyminisztérium. Ez lesz az első találkozó kettejük között az Ukrajna elleni orosz invázió február 24-i kezdete óta. Lavrov egy nemzetközi diplomáciai fórumra repül Antalyába, és a tervek szerint ott találkozik Kulebával. Az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások eddig nagy kihívásnak bizonyultak, konkrét megállapodás még nem született.

07:49 - Szerdán 4425 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarok

Az ukrajnai háború elől 4425 ember, köztük 1080 gyermek érkezett szerdán Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

07:44 - Blinken: Nem értjük, mi a célja Moszkvának

Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasított minden, az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget, és inkább fokozta a katonai jelenlétet - mondta szerdán, Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

"Arra törekedtünk, hogy lehetőségeket biztosítsunk Putyin elnöknek. Ő az egyetlen, aki el tudja dönteni, hogy él-e velük, vagy sem. Eddig minden alkalommal, amikor lehetősége lett volna rá, inkább rálépett a gázpedálra és továbbment ezen a szörnyű úton"

- fogalmazott Blinken. Az amerikai külügyminiszter azt mondta: nem érti mi a célja Moszkvának, ugyanis "az ukránok megmutatták, hogy nem fogadnának el semmilyen bábkormányt, amelyet Putyin megpróbálna beiktatni a megválasztott ukrán kormány leváltása után."

07:33 – Kezdünk, ezek voltak a tegnapi nap fontosabb hírei:

  • Az orosz külügyminisztérium megerősítette, hogy olyan TOS-1A fegyverrendszert használnak, ami termobárikus rakétákat lő ki, elképesztő pusztítással.
  • Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint orosz rakétatámadás ért egy mariupoli szülészeti klinikát és gyerekkórházat, hárman meghaltak.
  • Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy 400 ezer embert tart túszként fogva Mariupolban, Moszkva szerint az ukrán nacionalista erők akadályozzák a lakosság evakuálását. 
  • A fentiek ellenére mintegy 40 ezer embernek sikerült kimenekülnie az ostromlott ukrajnai városokból.
  • Nyugati tisztviselők amiatt aggódnak, hogy Putyin vegyi fegyvereket vethet be Kijev ellen.
  • Elvágták az elektromos áramtól Csernobil atomblokkjait az ukrán sajtó szerint, közvetlen veszély azonban egyelőre nem fenyeget.

Tegnapi közvetítésünket a háborúról itt olvashatja.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!