Panaszkodtak, hogy "elnyomja a palesztinpárti hangokat", változtat algoritmusán az Instagram
A cég alkalmalmazottjai szerint a moderáló probram elfogult a "marginalizált csoportokkal" szemben
Panaszkodtak, hogy "elnyomja a palesztinpárti hangokat", változtat algoritmusán az Instagram

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 01.
Megváltoztatta algoritmusát az Instagram, miután alkalmazottai egy csoportja arra panaszkodott, hogy a felület a palesztinpárti tartalmakat elrejtette a többi felhasználó elől a 11 napos gázai konfliktus alatt. A techóriásokkal hetekkel ezelőtt egyeztetett az izraeli kormány, hogy lépjenek fel határozottabban a felületeiken zajló erőszakszítás ellen, ami a zsidók és arabok által vegyesen lakott városokban tapasztalt zavargásokat táplálja.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Mindeddig előnyben részesítette azokat a storyba feltöltött tartalmakat, melyek eredetiek voltak, és csak ezután mutatta az újramegosztott tartalmakat, mostantól azonban a kétféle tartalom egyforma ütemben jelenik majd meg.

A napokban számolt be róla a The Verge, hogy az Instagram anyavállalatánál a Facebooknál dolgozók egy csoportja arra panaszkodott, hogy az arab nyelvű vagy palesztinbarát tartalmakat gyakran megjelölték, vagy címkés figyelmeztetést kaptak.

Az Instagram algoritmusa például szerintük tévedésből al-Aksza mecsettel kapcsolatos bejegyzéseket mind eltávolította. Az alkalmazottak nem hiszik, hogy a cenzúra szándékos lett volna, de az egyikük szerint

"a moderálás elfogult a marginalizált csoportokkal szemben".

“Attól tartok, határán vagyunk annak, hogy a következő hiba az utolsó csepp legyen a pohárban, és közösségeink más platformokra vándoroljanak át" - írta egyikük munkatársainak intézett üzenetében.

A Facebook egyik szóvivője elmondta, az hogy algoritmus megváltoztatása nem kizárólag a palesztinbarát tartalmakról szólt. A szóvivő szerint a Facebook rájött, hogy akoznak a tartalmaknak az előtérbe helyezése, amelyekről úgy gondolta, hogy a legjobban érdekli a felhasználókat, 

azt eredményezhette, hogy emberek azt hihették, a vállalat elnyom bizonyos nézőpontokat.

“Nagyon világosan szeretnénk fogalmazni - nem ez a helyzet."

Adam Mosseri, az Instagram izraeli vezérigazgatója, május elején elismerte, hogy

"sokan arra panaszkodtak hogy több órán keresztül nem tudtak palesztinbarát tartalmat közzétenni azért, amit posztoltak, vagy amilyen hashtaget használtak, de ez a hiba nem magához a tartalomhoz kapcsolódott, hanem egy széleskörű problémához, amelyet most javítottak ki."

 

Benni Gantz izraeli védelmi miniszter szóvivője néhány hete egy Zoom-értekezlet során megosztotta az Instagram tulajdonában lévő Facebook és Tik Tok vezetőivel, hogy az izraeli városokban tapasztalt erőszakot

"szándékosan szítják a közösségi médián keresztül olyan szélsőséges elemek, amelyek esküt tettek Izrael károsítására."

A techóriások izraeli képviselői kifejezték elkötelezettségüket, hogy gyorsan és hatékonyan lépjenek fel a  felületeiken zajló uszítás megakadályozása érdekében. 

A Facebook, a Twitter és a TikTok politikája a gyűlöletkeltő magatartás és az olyan hozzászólások ellen irányul, amelyek erőszakhoz vezethetnek; a vállalatok eltávolíthatják vagy más módon cenzúrázhatják az irányelveiket sértő bejegyzéseket, de az automatizált tartalom moderáló algoritmusok "néha hibáznak."

Kérdés, hogy a most említett "elnyomott palesztin hangok" vajon egybeesnek-e azokkal, amik "szabadságharc" címszó alatt Izrael-ellenes erőszakra bújtottak fel , és emiatt kerültek eltávolításra, vagy tényleg csupán az algoritmus rossz beállítása tehet az ügyről.

(The Hill/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!