"Ötéves korom óta az űrutazásról álmodozom" - Jeff Bezost júliusban kilövik az űrbe
Ő lehet az első az űrmániás milliárdosok közül, aki a saját cégének rakétáján elhagyja a Földet
"Ötéves korom óta az űrutazásról álmodozom" - Jeff Bezost júliusban kilövik az űrbe

Forrás: Instagram/Jeff Bezos

2021. 06. 07.
Júliusban Jeff Bezos, az Amazon alapítója és a világ leggazdagabb embere kiruccan az űrbe, cége, a Blue Origin által tervezett New Shepard rakéta fedélzetén, öccse, Mark Bezos társaságában. Ezzel megelőzi többek közt Elon Muskot, és Richard Bransont, akik szintén a világűrbe készülnek saját fejlesztésű űrhajóikkal.

"Ötéves korom óta űrutazásról álmodozom. Július 20-án öcsém társaságában meg is valósítom az utazást. Ez a legnagyobb kaland, a legjobb barátommal."

- jelentette be a hírt Bezos Instagram-oldalán.

Ha minden a tervek szerint alakul az Amazon alapító milliárdos, aki nem mellesleg a világ leggazdagabb emberének is számít, lesz az első űrmágnás, aki átélheti, milyen is egy olyan rakétán utazni, melynek kifejlesztésébe dollármilliókat ölt. 

Még Elon Musk, akinek a SpaceX elég erős rakétákat épített ahhoz, hogy a Föld körüli pályára kerülhessen, sem jelentette be eddig, hogy egyik hajóján az űrbe utazna. Richard Branson brit milliárdos már régóta mondja, hogy űrcége, a Virgin Galactic rakétahajtású gépén az első utasok között lesz, de erre a repülésre várhatóan 2021 második felében kerül csak sor.

A Blue Origin 18 méter hosszó hajója hat utast szállít majd, és alig 11 perc alatt éri majd el az űr határát. 

A New Shepard névre hallgató rakéta és kapszula hatéves átfogó és gyakran titkolt tesztelése után a vállalat májusban bejelentette, hogy kész az első utasok fogadására. Bár azt egyelőre nem árulták el, hogy mennyiért adják majd a jegyeket, a Blue Origin szerint az egyik helyet a jelenleg is zajló, egy hónapig tartó aukció nyertese kapja majd meg. A licit hétfő reggelre elérte a 2,8 millió dollárt.

A vállalat a New Shepard rakáta mellett egy olyan New Glenn névre hallgató rakétán is dolgozik, mellyel reményei szerint amerikai kormányzati és kereskedelmi műholdakat állítanak majd pályára, illetve potenciálisan hosszabb utakat is tesz majd.

Bezos a Blue Origint nevezte a legeslegfontosabb munkájának.

Jeff Bezos élete mindent megtestesített, amit az amerikai álomnak gondolunk: feleségével együtt 25 év alatt a semmiből felépítették a világ legnagyobb internetes áruházát, 2018-ra a világ leggazdagabb emberévé vált, közben négy gyermekük született. Az Amazon-alapító milliárdosról készült portrécikkünket itt olvashatja el.

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!