Orbán rendkívüli bejelentése: mégsem áprilisban nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz
Már több, mint négymillióan regisztráltak az oltásra
Orbán rendkívüli bejelentése: mégsem áprilisban nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

Forrás: Youtube/Magyarország Kormánya

2021. 04. 09.
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában többek között beszélt arról, meddig is tarthat a vírus, mikor nyithatnak újra a szállodák, és hogyan igyekeznek szavatolni az érettségizők és a középiskolások védelmét.

A koronavírus-járványról szólva Orbán hangsúlyozta, a brit mutáns jóval agresszívebb és pusztítóbb, mint a járvány első hulláma idején megismert vírus. Az első időszakban a zárások, az elszigetelés önmagában képes volt a járványt eltüntetni két-három hónapra. A brit változat nem ilyen,

a bezárkózás csak lassítani tudja a terjedését, megsemmisíteni csak vakcinával lehet.

Háborús körülmények között élünk

Egy éve élünk "háborús körülmények között". Nagyszüleink éltek át ilyeneket, történelemkönyvekben olvasni, filmekben látni hasonlókat:

korlátozás, kijárási tilalom, halottak, kórházban lévők, épp csak a jegyrendszer nem jelent meg, s a pénzünket nem "ette föl a hiperinfláció"

- mondta.

Az embereknek a háborúból - még ha nem is ők indították - előbb-utóbb elegük van, mindenki békés állapotokra, derűre, nyugalomra, tervezhetőségre vágyik.

A kormány szakértőinek véleménye szerint akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal sikerül legyőzni - tudatta a miniszterelnök.

Június elejére akár 7 millió embert is beolthatnának

Az első oltásukat megkapók száma hamarosan eléri a hárommilliót, május elejére pedig a négymilliót.

Orbán Viktor azt mondta, május elejétől egy hét, tíz nap alatt újabb egymillió oltást adnak be,

május közepére pedig a beoltottak száma eléri a hatmilliót, harmadik hetére a hétmilliót.

Június elejére a nyolcmillió felnőtt korú magyar állampolgár közül - aki megkaphatja az oltást - képesek leszünk hétmilliót beoltani - tudatta a kormányfő, megjegyezve ugyanakkor, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, magát beoltani akaró ember, mint amennyi vakcina.

A kormányfő hangsúlyozta, a nyitás minden lépése a beoltottak számától függ, de figyelni kell a járványügyi adatokra is.

Az oltási regisztráció a miniszterelnök szerint jól halad, olyannyira, hogy a tegnapi napon a regisztráltak száma átlépte a 4 milliót, de

ez a szám még mindig kevés, ezért híres emberek bevonásával kampányt indítanak az oltás népszerűsítésére.

Orbán megköszönte a magyaroknak, hogy példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozásokat, látta is mindig munkából hazafelé menet, hogy este 8 után milyen üres a város.

A kormányfő Brüsszel hozzáállását az oltási folyamathoz a bevándorlás és a határkerítés ügyéhez hasonlította. "A kínai és orosz vakcina esetében is ugyanolyan támadásokat kapott az ország, mint a kerítésépítés idején” - jelentette ki.

A középiskolák május 10-én nyitnak, csak írásbeli érettségi lesz

Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban - jelentette be a miniszterelnök pénteken.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan

csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek.

A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban. Azért, hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye, fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között.

Arról még nem döntöttek, hogy a 16-18 évesek kaphatnak-e oltást.

Orbán szerint amennyiben meglesz a 4 millió beoltott május elejére, akkor nyithatnak a szállodák, éttermek és elindulhatnak közösségi események is. A miniszterelnök hozzátette,

közel a pillanat, amikor védettségi igazolvánnyal kulturális eseményeket látogathatunk,

de erről majd később szólnak majd részletesebben.

Külön kiemelte, a baloldal beadott egy országgyűlési határozatot arról, hogy tiltsák be a kínai és orosz vakcinát, és ha a parlament ezt elfogadja, jóval többen haltak volna meg. Képmutatás, hogy magukat beoltatják, az embereket meg lebeszélik, mondta.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!