Operatív törzs: "felelőtlen emberek" terheléses támadása miatt nem lehetett időpontot foglalni Pfizerre
Operatív törzs: "felelőtlen emberek" terheléses támadása miatt nem lehetett időpontot foglalni Pfizerre

Forrás: Hetek

2021. 04. 30.
Terheléses támadás érte pénteken a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége - közölte a koronavírus járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője pénteken, online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta, a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént. Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik, azt soron kívül elvégzik, és erről haladéktalanul tájékoztatást adnak majd.

"A támadást felelőtlen emberek követték el"

- fogalmazott, hozzátéve, ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már.

Kígyózó sorok az utcákon

Több sajtóorgánum is jelezte, hogy miután a miniszterelnök bejelentette, hogy mostantól Pfizer-oltásra is lehet rövid ideig időpontot igényelni az oltáskezelő hivatalos oldalon, a weboldal nem sokkal később elérhetetlenné vált. Közben a Hetek munkatársa is arról számolt be, hogy a kórházaknál random járókelők is beállnak a kígyózó sorokba abban a reményben, hogy regisztráció nélkül is kaphatnak az oltóponton Pfizer-oltást. 

Pfizer-oltásból két ok miatt nem lehet amúgy sokkal több vakcinamennyiséget felszabadítani az operatív törzs tájékoztatása szerint. Egyrészt több beoltottnak biztosítani kell a második oltást a megszabott határidőn belül, másrészt a 16-18 éves korosztályt egyelőre csak ezzel a vakcinatípussal lehet oltani, ezért egy jelentős mennyiséget erre kellett félretenni. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!