A Pfizer-BioNTech vakcinát engedélyezhetik leghamarabb Magyarországon
A kormány szerint a tömeges oltás a jövő év első negyedében kezdődhet meg
A Pfizer-BioNTech vakcinát engedélyezhetik leghamarabb Magyarországon

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 14.
A magyar kormány Facebook-oldalán jelentette be, hogy a 95 százalékos hatékonyságú amerikai-német Pfizer-BioNTech vakcina kaphatja meg a leghamarabb az engedélyt Magyarországon, a tömeges oltás pedig várhatóan 2021 első negyedévében kezdődik. A vakcinát számos országban, többek között Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Izraelben is engedélyezték.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A világon elsőként forgalomba hozott Pfizer-vakcina, mely mögött egy magyar kutató, Karikó Katalin szabadalma áll, már Nagy-Britanniában és a napokban az Egyesült Államokban is engedélyezésre került az illetékes egészségügyi szervezetek részéről, a szigetországban pedig már el is kezdődött a legveszélyeztetettebbek, az idősek és az egészségügyi dolgozók oltása.

Sajtóhírek szerint Amerikában a Trump kormány tagjai lesznek az elsők között, akik megkapják majd az oltást a koronavírus ellen már a héten, a hivatalban levő amerikai elnök azonban vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a korai oltásokat csak speciális esetekben fogják alkalmazni. 

A 95 százalékos hatékonyságú amerikai-német vakcinát az amerikai  Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) pénteken biztonságosnak ítélte. Az első hárommillió dózist jelenleg az 50 amerikai állam számos helyszínére elkezdték kiszállítani.

Pár napja érkezett meg az első Pfizer-vakcina szállítmány Izraelbe is, 3-4 ezer oltóanyag jött Brüsszelből. Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, az elsők között lesz, aki beoltatja magát, mert így akarja bátorítani az embereket, ők is oltassák be magukat. Az oltási kampány november 27-én indul az országban.  

Az Európai Bizottság egészségügyi főigazgatója és Gulyás Gergely miniszter is felvetette korábban, hogy a Pfizer-BioNTech által előállított vakcina esetében fennáll a lehetősége annak, hogy a készleteket előbb az Egyesült Államok részére adják el, ez az elmélet azonban a brit és az izraeli szállítmányokat tekintve megdőlni látszik.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!