Olasz képviselő: Róma visszaadná a Templom kincseit Izraelnek
Hivatalosan a Vatikán tagadja, hogy ezek a birtokukban lennének
Olasz képviselő: Róma visszaadná a Templom kincseit Izraelnek

Titus diadalíve Rómában, az elhurcolt templomi kincsekkel( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 10. 26.
Az olasz kormánypárt egyik magasrangú képviselője azt állította egy izraeli miniszternek, hogy a hajdani zsidó Szentély tárgyai Rómában vannak, és szeretnék ezeket átadni a zsidó államnak.

Az Israel365 News hírportál úgy értesült, hogy az olasz politikus a kulturális tradícióért felelős izraeli minisztert, Amichai Elijáhut kereste meg azzal, hogy sürgősen beszélni szeretne vele.

A lappal mindezt a miniszter apja, Szafed város főrabbija, Smúel Elijáhu közölte, aki elmondta, hogy a képviselő szerint Róma birtokában van több templomi szent tárgy. 

Elijáhu rabbi azt is elmondta, hogy az olasz kormánypárti képviselő nemrégiben egy sürgős Zoom megbeszélést kezdeményezett az izraeli miniszterrel. A beszélgetés elején a politikus egy személyes élményét osztotta meg:

„Az irodám ablakából minden nap látom Titusz diadalívét. Elég nehéz lenne eltéveszteni. Hatalmas és impozáns és mindenki láthatja, mit ábrázol: zsidó foglyokat, amint épp viszik magukkal a Templom kincseit a száműzetésbe.” 

A képviselő szerint a 2000 évvel ezelőtti tragédiáért Róma volt a felelős, de

miután Izrael visszatért az ősi földjére, új helyzet állt elő. 

Az izraeli népességszaporulatot az olaszországival összehasonlítva elismerte, nagy lemaradásban vannak: „Az olaszok nem akarnak megházasodni, csak élvezni akarják az életet, nem érdekli őket, mi lesz a következő generációval. Ha nem találunk sürgős megoldást erre az értékválságra, bámulatos hagyományaink mind el fognak tűnni. 20 év múlva már csak idős emberek fognak Olaszországban élni, miközben afrikai migránsok fogják elárasztani az országot.” – sorolta a képviselő.

A statisztikák alapján az Olaszországban az egy nőre eső gyermekek száma 1,2 míg az Izraelben ez közel 3,0. 

A képviselő hozzátette, hogy szerinte Izrael mindezt a sikeres oktatásnak köszönheti „Megtanították a népüket arra, milyen fontos a házasság, a szeretet, a bizalom és a családi értékek.”

A bevezető után az olasz politikus meglepő kijelentést tett, miszerint

„Róma birtokában van több, a zsidó Szentélyhez köthető tárgy, többek között az arany menóra, és más Templomi kincsek, amiket Jeruzsálemből hurcoltak el 2000 évvel ezelőtt.”

A képviselő – akinek a nevét az izraeli főrabbi nem osztotta meg – elmondta, hogy úgy látja, a szent tárgyak visszatartása ma már akadályozhatja azt, hogy „a zsidó nép valóban betöltse Istentől kapott elhívását”. Ezért felvetette, hogy Izrael kezdeményezheti a történelmi kincsek átadását, bár elismerte, hogy ennek megvalósítása nem lenne könnyű folyamat, de mint mondta, ezek a tárgyak „itt hevernek a pincéinkben, mi nem használjuk őket semmire.” 

Mint az izraeli lap megjegyzi, a nyilatkozat azért is megdöbbentő, mivel a Vatikán hivatalosan mindig is tagadta, hogy a jeruzsálemi Templom bármilyen kincse a birtokában lenne. 

2013-ban Giuseppe Lazzarotto érsek, izraeli apostoli nuncius, egy izraeli megkeresésre azt válaszolta, hogy a Vatikánnak egyetlen Templomi tárgy sincs a birtokában.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!