Nyomasztó, félelmetes: Így reagáltak a humanoid robotokat bemutató kiállításra
Nyomasztó, félelmetes: Így reagáltak a humanoid robotokat bemutató kiállításra

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 07.
A robotokat fejlesztő techcégek képviselői hangsúlyozták: céljuk az emberekre minél inkább hasonlító szerkezetek kifejlesztése.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Vegyes fogadtatásra találtak azok a humanoid robotok, amelyeket egy Las Vegas-i techszalonban állítottak ki helyi idő szerint szerdán, mert sokan nyomasztónak és félelmetesnek nevezték őket. 

"Az ember felépítése nagyon bonyolult, ezért egy tökéletesen emberszerű robot előállítása szinte lehetetlen. De ha mégis sikerülne, nem félnének tőle, mert azt gondolnák, ő is ember" 

– mondta az eseményen megjelent újságíróknak Morgan Roe, a brit Engineered Arts vállalat képviselője. A cég egyébként egy Ameca "nevű" robotot mutatott be, amely kacsintani és pislogni is képes.

A kiállításon a japán TMSUK vállalat is képviseltette magát, egyebek között gyerekre hasonlító robottal is, amely a sajtó szerint meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült: voltak ugyanis, akik félelmetesnek nevezték, ahogyan a robot a szemét forgatja.

Szupergyerekek és a biorobotok? Ide kattintva erről a témáról is olvashat a Hetek legfrissebb lapszámában.

Isi Juszuke, a cég képviselője azt mondta, szándékosan látták el a robotot még "síró funkcióval" is, mert szerinte a gép így jobban hasonlít a valódi gyerekekre. A használati utasítás szerint a "gyerekrobot" rendelkezik több, a gyerekek mozgását szimuláló funkcióval is, és képes hányást imitáló mozdulatokra. 

Hetek / MTI

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!