Már szaporodni is tudnak az első „élő robotok”
Mesterséges intelligenciával jutottak el erre a szintre
Már szaporodni is tudnak az első „élő robotok”

Youtube/New Scientist

2021. 12. 01.
A miniatűr biológiai gépek, azaz xenobotok, melyeket békasejtekből hoztak létre a tudósok, már önmaguk replikálására, azaz szaporodásra is képesek, derül ki egy friss tudományos jelentésből. A xenobotok, melyeket az afrikai karmos békáról (Xenopus laevis) neveztek el, szintetikus életformák, melyek létrehozását még a tavalyi évben hozták nyilvánosságra. 

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A békaembriók nagyon korai stádiumából származó bőrsejtek és szívizomsejtek keverékéből készültek. Genomjuk ellenére azonban egyáltalán nem békákról beszélünk.

A tudósok a sejteket már hónapokkal ezelőtt olyan konfigurációba rendezték, amely képes olyan feladatokat végrehajtani, mint a tárgyak mozgatása, eltolása vagy szállítása. Amint arról a Proceedings of the National Academy of Science beszámolt a xenobotok immár szaporodásra is képesek.

„Az emberek sokáig azt gondolták, hogyminden olyan módot felfedeztünk, amellyel az élet replikálhatja vagy reprodukálhatja magát. Ez azonban valami olyasmi, amit korábban soha nem figyeltek meg” – nyilatkozrata Dr. Douglas Blackiston, a Tufts Egyetem vezető tudósa, aki összeállította a xenobot „szülőket”.

„Ezek a békasejtek olyan módon replikálódnak, ami nagyon különbözik attól, ahogy a békák csinálják.

A tudomány által ismert egyetlen állat vagy növény sem szaporodik ilyen módon”

– tette hozzá Dr. Sam Kriegman, a vezető szerző, a Tuft's Allen Center és a Harvard Egyetem Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering munkatársa.

Először replikáló xenobot verzió egyszeri reprodukálás után gyorsan elhalt. Így a csapat visszatért a mesterséges intelligenciához, amelyet az élő gépek megtervezéséhez használtak, és megbízták az AI-t, hogy készítsen egy olyan verziót, amely nem hal meg.

Az több milliárd szimulációt hajtott végre, míg végül megtalálta azt a konfigurációt, amely végül működött.

Noha egyesek számára aggasztóan hangozhat az önreplikáló biotechnológia, a csapat hangsúlyozta, hogy a xenobotokat egy laboratóriumban tárolják, könnyen elpusztítható, és szövetségi, állami és intézményi etikai szakértők ellenőrizik. 

„Ha tudnánk, hogyan utasíthatnánk a sejtgyűjteményeket, hogy azt tegyék, amit szeretnénk, akkor… megoldást jelenthetnének a traumás sérülésekre, a születési rendellenességekre, a rákra és az öregedésre”

– magyarázta Michael Levin professzor, a társszerző.  

(MTI/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!