Nem hajlandó kimondani Orbán Viktor nevét az idei irodalmi Nobel-díjat elnyerő írónő
Nem hajlandó kimondani Orbán Viktor nevét az idei irodalmi Nobel-díjat elnyerő írónő

Illusztráció.(Forrás: Youtube/FrenchInstituteUK)

2022. 10. 06.
Annie Ernaux francia írónő még a HVG-nek adott korábbi interjújában arról beszélt, hogy nem hajlandó a magyar kormányfő nevét kimondani, mert “annyit árt Európának”.

A 82 éves írónő nyerte el idén az irodalmi Nobel-díjat, amiért könyveiben “bátran és életlátással” foglalkozott olyan témákkal, mint a személyes emlékezet kollektív korlátai és az elidegenedés.

Ernaux a korábbi interjúban nemcsak Orbán Viktort, hanem a francia szélsőjobboldalt és Emmanuel Macron francia elnököt is bírálta, aki szerinte szintén “jobbra tolódott”.

Az írónőt aggodalommal töltötte el, hogy milyen lesz Franciaország jövője, és úgy vélte, hogy Marine Le Pen lesz a francia elnök egyik kihívója. Ahogy arról korábban beszámoltunk, valóban Le Pen lett Macron egyik riválisa, sőt a sokak szerint szélsőjobboldali politikus pártja tízszeresére tudta növelni a képviselői számát, így 1986 óta először alakíthattak önálló frakciót.

(Mandiner / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!