Macron bejelentette: Hadigazdálkodásra tért át Franciaország
"Gyorsabbnak és erősebbnek kell lenni, a lehető legolcsóbban” - fogalmazott az elnök
Macron bejelentette: Hadigazdálkodásra tért át Franciaország

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 14.
Az európai védelmi ipar megerősítését sürgette hétfőn Emmanuel Macron francia elnök a Párizs mellett rendezett nemzetközi fegyveripari szakkiállításon elmondott beszédében. A francia elnök azon véleményének is hangot adott miszerint „máshonnan vásárolni sok pénzért nem jó ötlet”.

Az elnök leszögezte: Európának az ukrajnai háború fényében a védelmi szektor erősebb ipari és műszaki bázisát kell kialakítania, s szorgalmazta a francia védelmi büdzsé felülvizsgálatát is.

„Ne ismételjük meg a múlt hibáit: máshonnan vásárolni sok pénzért nem jó ötlet”

– fogalmazott Macron, és a hazai védelmi szektor erősítésén belül kiemelte a védelmi technológiák gyártásának fontosságát.

Mint mondta, nincs kifogása „akár az egész világra kiterjedő partnerségi kapcsolatok ellen sem”, ám hangsúlyozta, hogy e kapcsolatoknak semmiképpen sem szabad függőségen alapulniuk.

Az elnök emellett méltatta, hogy a háborúra válaszul több európai ország már bejelentette védelmi kiadásai növelését.

A francia katonai kiadásokra kitérve elmondta, egyeztetett a védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökkel annak érdekében, hogy az elkövetkező hetekben a geopolitikai helyzet fényében vizsgálják felül a védelmi kiadásokat.

Kiemelte: Franciaország hadigazdálkodásra tért át, amelynek segítségével az ország „hosszútávon képes megszervezni magát”.

Hozzátette: a február 24-én kirobbant háború miatt

„gyorsabbnak és erősebbnek kell lenni, a lehető legolcsóbban”.

Macron 2017-es hivatalba lépését követően – évek óta tartó stagnálás után – nőtt az államháztartás védelmi kiadásokra szánt büdzséje. Idén ez az összeg a tervek szerint mintegy 40,9 milliárd euró lesz. Franciaországban 2019-ben törvényt fogadtak el arról, hogy a védelmi kiadásokat 2025-ig 50 milliárd euróra kell emelni.

Az Eurosatory nevű ipari vásárt kétévente rendezik meg a francia védelmi minisztériummal partnerségben.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!