Francia választások: Macron pártja kiábrándító vereséget szenvedett
Marine Le Pen újra külön frakciót alakíthat
Francia választások: Macron pártja kiábrándító vereséget szenvedett

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 20.
Emmanuel Macron francia elnök pártja és szövetségeseinek koalíciója nyert a francia törvényhozási választások második fordulójában, de elvesztette az abszolút többségét a nemzetgyűlésben.

A kormánypárt eddig 345 képviselővel rendelkezett az 577 fős nemzetgyűlésben, most azonban csak 246 helyre számíthat.

Olivia Grégoire kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy "ez egy kiábrándító első hely, de mégiscsak egy első hely”.

Az elnöki koalíciónak alkalmi szövetségeseket kell majd találnia a reformprogramja megszavazásához, hiszen az abszolút többséghez még 43 szavazatra lesz szüksége.

Macron várhatóan a konzervatívokkal keres majd együttműködési lehetőséget, de Christian Jacob, a konzervatívok vezetője bejelentette, hogy ellenzékben maradnak.

A legfőbb ellenzéki erő a kommunistákat, zöldeket, szocialistákat és radikális baloldalt tömörítő összefogás lesz, 131 hellyel.

Marine Le Pen pártja tízszeresére tudta növelni a képviselői számát, így 1986 óta először alakíthat újra önálló frakciót.

Le Pen bejelentette, hogy azon fog dolgozni, hogy egyesítse a bal- és jobboldali “hazafiakat”, és egy erős ellenzéket hozzon létre.

A ma este tanulsága AZ, hogy a francia nép
kisebbségi elnökké tette Emmanuel Macront"

- mondta a pártelnök, Jordan Bardella.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!