Nem elég woke a vallása? Nem lehetne tábori lelkész Kanadában
A honvédelmi miniszter tanácsadó testülete szerint a vallás számos szenvedés és generációs trauma forrása
Nem elég woke a vallása? Nem lehetne tábori lelkész Kanadában

Illusztráció(Youtube/NATO)

2022. 04. 29.
A kanadai nemzetvédelmi miniszter tanácsadó testületének megdöbbentő új jelentése a vallást „szenvedés és generációs traumák forrásaként” írja le, és arra utasítja a tisztviselőket, hogy ne engedjék be a kormány sokszínűségre és befogadásra vonatkozó elvét nem elfogadó vallást képviselő egyéneket tábori lelkészként szolgálni a hadseregben.

Anita Anand kanadai nemzetvédelmi miniszter április 25-én kiadott jelentése szerint a Védelmi Csoport „nem tudja igazolni” olyan vallású tagok felvételét, amelyek szerinte „bizonyos embereket marginalizálnak, vagy kategorikusan megtagadják tőlük a vezetői pozíciókat”.

„A tanácsadó testület megfigyelte, hogy a kanadai fegyveres erők lelkészi testületében jelenleg képviselt

fő vallások filozófiájában és hitelveiben különböző mértékű nőgyűlölet, szexizmus és diszkrimináció jelenik meg”

– folytatta a jelentés, megjegyezve, hogy a hadsereg „nem tekintheti magát az inkluzivitás támogatójának, ha olyan szervezetek tagjait alkalmazza lelkészként, amelyek értékei nincsenek összhangban a honvédelem etikájával és értékeivel – még akkor sem, ha a tagok nem ragaszkodnak választott vallásuk hitelveihez.”

A tanácsadó testületet azért hozták létre még 2020 decemberében, hogy azonosítsák azokat a politikákat, folyamatokat és gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik a rendszerszintű rasszizmust és diszkriminációt a Nemzetvédelmi Minisztériumban és a Kanadai Fegyveres Erőkben.  

Munkájuk az „az őslakosok és feketék elleni rasszizmus, az LMBTQ2+ elleni előítéletek, a nemi elfogultság, a fehérek felsőbbrendűsége, az antiszemitizmus, az iszlamofóbia és a fogyatékkal élőkkel szembeni diszkrimináció” témakörére összpontosított nyilatkozatuk szerint.

Ray Pennings, a Cardus kanadai thinktank társalapítója elmondta, hogy bár az arra irányuló szándék, hogy megváltoztassák a kanadai fegyveres erők kultúráját, jó, az ellenszer „nem lehet a fanatizmus”.

"A jelentés kizárást javasol a sokszínűség és a befogadás nevében"

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az ajánlás nevetségessé teszi a katolikus, ortodox és protestáns keresztények, valamint muszlimok és zsidók hitét, és személyes támadást intéz ellenük, éppen ezért a honvédelmi miniszternek el kell utasítania.

Noha a jelentés elismeri, hogy a vallás „vigasztalás, optimizmus és együttérzés forrása” lehet a védelmi csapat számos tagja számára, hangsúlyozza, hogy egyes kanadaiak számára a vallás „épphogy a szenvedés és generációs traumák forrása”.

„Ez különösen igaz a kanadai társadalom számos leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és kétszellemű tagjára” – áll a jelentésben.

A honvédelmi miniszter jelentése hibát talál azokban a vallásokban, amelyek nem egyeznek a kanadai kormány sokféleségről alkotott elképzelésével, és megjegyzi, hogy egyes lelkészek olyan vallásokat képviselnek, amelyek meggyőződése nem tükrözik a sokszínűséget és befogadás és „nem támogatják a nyitott hozzáállást és a sokszínűség előmozdítását.”

„Emellett bizonyos hitek szigorú tantételekkel rendelkeznek, amelyek megkövetelik azoknak a megtérését, akiket »pogánynak« tartanak, vagy akik többistenhívő vallásokhoz tartoznak”

– folytatta a jelentés.

„Ezek a hitek dogmái és gyakorlatai ütköznek a Védelmi Csoport azon elkötelezettségével, hogy a munkahely minden szintjén biztosítsák az egyenlőséget és az inkluzivitást.” Az ajánlás írói elfogadhatatlannak tartják a nők szolgálatának megtiltását, és például a homoszexuális párok házasulási „jogainak megtagadását” is.

(DailyWire/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!