„Nem akarok háborúzni Oroszországgal” – mondta a lengyel elnök, aki Macron helyett orosz telefonbetyárokkal beszélt
„Nem akarok háborúzni Oroszországgal” – mondta a lengyel elnök, aki Macron helyett orosz telefonbetyárokkal beszélt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 24.
Andrzej Duda először nem sejtette, hogy valójában nem a francia elnökkel, hanem őt megszemélyesítő oroszok telefonbetyárokkal beszélget telefonon.

A lengyel elnököt aznap hívták fel telefonon, amikor egy rakéta becsapódott lengyel területen, és két lengyel állampolgárt megölt. Duda először nagyon hálás volt, amikor azt hitte, hogy Emmanuel Macron hívta fel telefonon, és részletesen megbeszélte vele, hogy nehéz volt ez a nap Lengyelország számára.

Macront a Lexus álnéven ismertté Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov személyesítette meg telefonban, és többek között arról kérdezték Dudát, hogy szerinte orosz vagy ukrán rakéta csapódott-e be Lengyelországban, mit mondott Zelenszkij, és mi fog történni, ha kiderül, hogy orosz rakéta okozta két ember halálát Lengyelországban.

Emmanuel, gondolod, hogy szükségem van egy háborúra Oroszországgal? Nem, nem akarom.
Nem akarok háborút Oroszországgal. Nagyon óvatos vagyok. Hidd el, nagyon óvatos vagyok”

- mondta Duda.

A lengyel elnök a telefonbeszélgetés során azt is elmondta, hogy szerinte az orosz és az ukrán fél egymást hibáztatja, és sokkal aggasztóbbnak tartja azt, hogy atomerőmű közelében is harcok folynak, mint azt, hogy Oroszország esetleg piszkos bombát vetne be Ukrajnában.

Duda hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak és a NATO-nak sem áll érdekében a háború eszkalálódása, ezért nem az egy vagy több NATO-tagállam elleni fegyveres támadás esetén életbe lépő ötödik cikkely, hanem az Észak-Atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján hívatták össze a NATO-találkozót.

Az államfő emellett arról is beszélt, hogy „orosz rakéta” csapódott be Lengyelországban, ami nem azt jelenti, hogy az oroszok lőtték ki, hiszen Ukrajnának is vannak olyan rakétái, amik Oroszországban készültek, ezért nem tévedés azt állítani, hogy orosz rakétáról van szó. Mindössze annyi a kérdés, hogy melyik fél rakétája volt.

Duda elmondása szerint beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Joe Bidennel is, és az amerikai elnöknek információja volt arról, hogy ukrán rakéta csapódott be lengyel területen. Biden ígéretet tett arra, hogy szakértőt küld a rakétával kapcsolatos vizsgálat lefolytatásához.

A lengyel elnöki iroda később megerősítette, hogy Duda valóban átverés áldozata lett, és az államfő bontotta a vonalat, amikor észrevette, hogy „szokatlan módon” történik a beszélgetés.

(RT / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!