"Nem" a BLM-kampányra: a lengyel válogatott nem hajtott térdet a meccs előtt
Helyette a RESPECT, azaz tisztelet feliratra mutattak
"Nem" a BLM-kampányra: a lengyel válogatott nem hajtott térdet a meccs előtt

Forrás: Twitter/TheSUN

2021. 04. 01.
A lengyel labdarúgó-válogatott  a várakozásoknak megfelelően nem térdelt le a tegnapi angolok elleni futballmeccs előtt. Még a mérkőzés előtt közleményt adtak ki, melyben leszögezték, hogy ez távolról sem azt jelenti, hogy ne állnának ki a rasszizmus vagy a diszkrimináció ellen, egyszerűen csak nem kívánnak részt venni semmilyen politikai megmozdulásban.

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

Az angol válogatottnál az elmúlt egy évben megszokássá vált, a Black Lives Matter mozgalomtól átvett meccsek előtti szimbolikus antirasszizmus melletti kiállás... akarom mondani térdelés. A lengyelek azonban nem voltak hajlandóak beállni a sorba.

A lengyel labdarúgó-szövetség közleménye:

A Lengyel Labdarúgó Szövetség közli, hogy a válogatott játékosai az Anglia elleni mérkőzés előtt a Wembley-ben semleges és apolitikus magatartást fognak tanúsítani a „Black Lives Matter” mozgalom irányába. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy minden Lengyelországot képviselő tagunk elitél mindennemű a rasszista vagy intoleráns megnyilvánulást.
A szövetség törvényben előírt tevékenységében és kötelességében mindig a nyitottság, a megértés és az egyenlőség elvének betartására hívta fel az emberek figyelmét, függetlenül lakóhelytől, bármilyen politikai vagy vallási nézettől.
A szövetség kifogásképp arra kéri a játékosait, hogy a mérkőzés előtt mutassanak rá a mezükön található – az UEFA által életre hívott-  „RESPECT” feliratra, mely kampány magában foglalja a rasszizmus, idegengyűlölet és az intolerancia elítélését.

A lengyel labdarúgó-szövetség elnöke nem tulajdonított nagy jelentőséget az esetnek:

„A felkészülésünk alatt szóba se nagyon került a téma. Úgy gondolom, sokkal fontosabb és veszélyesebb dolgok is vannak jelenleg ennél a kampánynál”

- utalt Zbigniew Boniek a pandémia elleni küzdelemre. 

Térdelés helyett a játékosok a "respect" azaz "tisztelet" feliratra való mutatással nyilvánítottak véleményt a meccs előtt.

Nem a lengyelek az elsők

Múlt héten a cseh-válogatott játékosai se voltak hajlandóak térted hajtani a BLM-mozgalom előtt, amikor Wales válogatottja ellen játszottak, ők is a „RESPECT” (szerk. TISZTELET) feliratra mutattak a térdelés alatt.

De Észak-Amerikában is voltak olyan csapatok, játékosok vagy akár szurkolók, akik nem értettek egyet a politikai akcióval. 

(Hetek/TheSUN)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!