Ne legyél önző! - világhírű párterapeuta tanácsai bajba jutott házasoknak
A Hetek Gary Chapmannel készült exkluzív interjúja most Youtube-on is meghallgatható
Ne legyél önző! - világhírű párterapeuta tanácsai bajba jutott házasoknak

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 03. 26.
"Nem a házasság intézménye bukott meg, hanem az emberiség. Természetünktől fogva önzőek vagyunk" - véli Gary Chapman világhírű bestseller szerző, aki már három és fél évtizede ad tanácsokat pároknak. A neves előadó szeretetnyelvekről szóló könyve Magyarországon is rendkívül népszerű, most a Heteknek adott interjújában mondta el, mit gondol a bajba jutott házasságokról, a járványhelyzet alatti párkapcsolati kihívásokról.

Gary Chapman szerint a legfőbb gond az, hogy a természetünkből fakadó önzőség miatt sokan úgy közelítik meg a házasságot, hogy „Én azért léptem ebbe a kapcsolatba, hogy boldoggá tegyenek engem és ha nem így lesz, akkor végeztem ezzel a házassággal.” A pártanácsadó szerint egy egy egoista életvitel, míg a szeretet pont ennek az ellentéte. 

"A szeretet ugyanis ezt mondja: <Azért vagyok itt, hogy jobbá tegyem az életed. Azért vagyok itt, hogy segítselek, támogassalak, hogy az a személy lehess, aki lenni szeretnél. Segítek neked jó dolgokat elérni az életben. Azért vagyok itt, hogy szolgáljak feléd.>"

- fogalmaz Chapman az interjúban, ami most a Youtube-on teljes terjedelmében is meghallgatható. 

A szakember szerint akkor működik egy házasság, ha az egymáshoz való viszonyt a szolgálatkészség jellemzi. 

Genderlobbi és az élvezet-kultúra

Napjaink LMBT-mozgalmával, szivárványcsalád-lobbijával kapcsolatban Chapman megfogalmazta, szerinte nagyon sok ember torz képe a szexualitásról, a rosszul működő családokra vezethető vissza. "Ahol nem olyan házasságban éltek a szülők, amilyet Isten szánt nekik, és a gyerekek torz körülmények között nőttek fel, sok belső érzelmi küzdelemmel, vagy úgy nőttek fel, hogy nem érezték, hogy a szüleik szeretik őket, ezért a természetük arra ösztönözte őket, hogy keressék az élvezeteket" - fogalmazott. Hozzátette, a mai kultúrában az élvezet nagyon nagy teret kap, ami sokszor még inkább önzővé teszi az embereket, ami viszont nincs jó hatással a világra. 

"Az önző emberek azt nézik, hogy mit tudnak kivenni az életből, nem azt, hogy mit tehetnek hozzá."

- magyarázta a szakember.

A Hetek korábbi lapszámában írásban is megjelent a Gary Chapmannel készült interjú. Ezt ezen a linken lehet elolvasni. A 2017-es budapesti látogatásakor készült interjút pedig ezen

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!