Náci kollaboráns politikusról emlékezett meg az ukrán vezérkari főnök, Lengyelország tiltakozik
Náci kollaboráns politikusról emlékezett meg az ukrán vezérkari főnök, Lengyelország tiltakozik

Ukrán nacionalista csoportok és a lakosság egy része is részt vett a megemlékezéseken.(Forrás: Youtube/Espreso.TV)

2023. 01. 03.
Az orosz-ukrán háború ellenére sokan ünnepelték nacionalista csoportokkal együtt Sztepan Bandera születésének 114. évfordulóját Ukrajnában. A lengyel külügyminisztérium tiltakozott a megemlékezések ellen, hiszen Bandera több lengyel és zsidó ember haláláért volt felelős a második világháborúban.

Ukrajnában több helyen is összegyűltek a helyiek, hogy zászlós felvonulással, nacionalista csoportokkal közösen emlékezzenek meg Sztepan Bandera születésének évfordulójáról. Az ukrán parlament fotót osztott meg a Twitter-oldalán, melyen az ukrán haderő vezérkari főnöke, Valerij Zaluzsnij látható egy Bandera-kép előtt.

Az eredeti posztban nemcsak Zaluzsnij fotója szerepelt, hanem több idézet is Bandera könyveiből. Banderát Ukrajnában a mai napig hősként ünneplik, miközben több ezer lengyel és zsidó ember haláláért felelős.

Már a második világháború előtt elítélték politikai célú gyilkosságok miatt, később pedig ő vezette az ukrán nacionalisták szervezetét (OUN), mely a háború alatt csatlakozott a náci Németországhoz a Szovjetunió elleni harcban.

Az OUN-ból 1942-ben jött létre az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA), mely felelős volt a volhíniai mészárlásért. Ukrán fegyveresek a becslések szerint százezer lengyelt öltek meg Kelet-Galíciában 1943 és 1945 között.

A lengyel külügyminisztérium tiltakozott a vezérkari főnököt ábrázoló poszt és az ukrajnai megemlékezések ellen.

A hozzáállásunk az UPA által elkövetett bűncselekmények iránt változatlan. Reméljük,
hogy a lengyel és ukrán nemzet közötti
közeledés ahhoz fog vezetni, hogy jobban megértsük a közös történelmünket”

- reagált a botrányos Twitter-posztra a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

A fotót később eltávolították az ukrán parlament Twitter-oldaláról.

(Polish Press Agency / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!