Mikor lesz vége a háborúnak? Megszólalt az orosz és az ukrán fél is
Moszkva szerint estéig véget érhetnek a harcok
Mikor lesz vége a háborúnak? Megszólalt az orosz és az ukrán fél is

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 29.
A Kreml szerint az ukrajnai harcok még a nap lejártáig véget érhetnének, ha Kijev fegyverletételre utasítaná a "nacionalistákat". Kijev szerint ugyanakkor nem Ukrajna kezdte a  háborút, ezért csak Moszkva vethetne véget neki.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének azon kijelentésére reagált, amely szerint a háború akár a nap lejártáig véget érhet, ha az ukrán fegyveres erők leteszik a fegyvert.

"Az ukrán fél még a mai nap lejárta előtt véget vethet mindennek, kell egy parancs a nacionalista egységeknek, hogy tegyék le a fegyvert, kell egy parancs az ukrán hadseregnek, hogy tegye le a fegyvert, és teljesíteni kell Oroszország feltételeit. És minden véget érhet még azelőtt, hogy ez a nap véget érne"

- fogalmazott Peszkov. A szóvivő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését kommentálta, miszerint még a tél beállta előtt véget szeretne vetni az ellenségeskedéseknek. Sajtóhírek szerint ugyanakkor Zelenszkij azt is világossá tette a hét elején a G7-csúcson, 

hogy egyelőre nem hajlandó a konfliktus tárgyaláson alapuló, diplomáciai rendezésére. Mint mondta, nem jött el a tárgyalás ideje.

Kijev: nem Ukrajna kezdte a háborút

"Nem Ukrajna kezdte ezt a háborút, hogy parancsszóra véget vessen neki" - mutatott rá a tanácsadó. Hangsúlyozta, hogy Moszkva bármely pillanatban véget vethetne neki, csak vissza kell térnie a "normalitáshoz":

abbahagynia az ukrán városok elleni rakétatámadásokat, kivonnia csapatait és felhagynia a nukleáris propagandával.

Közben Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz erők "a harci szellem megtörése érdekében rakétatámadásokkal terrorizálják Ukrajna polgári lakosságát". Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban az orosz erők rakétákkal több csapást mértek a főváros, Kijev, valamint Kijev, Cserkaszi és Odessza megyék polgári infrastruktúrájára, továbbá a Poltava megyei Kremencsukban hétfőn egy bevásárlóközpontra.    

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Facebookon közölte, hogy az ukrán hadsereg a háború kezdete óta mintegy ötven Bayraktar típusú, török gyártású harci drónt kapott. Hozzáfűzte, hogy a védelmi tárca még több tucat ilyen drónt rendelt meg és fizetett ki. Ezek, szavai szerint, már júliusban megérkeznek az országba. 

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!