Merkely: már decemberben elindulhat a koronavírus elleni oltás Európában
November végére fejezhetik be a vakcina tesztelését
Merkely: már decemberben elindulhat a koronavírus elleni oltás Európában

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 10. 29.
A Semmelweis Egyetem rektora az origo.hu-nak adott interjújában kijelentette: a magyar fejlesztésű gyógyszer, a remdesivir hatékony az új típusú koronavírus ellen. Hozzátette, a Covid–19-vakcina tesztelése november végére fog befejeződni, ugyanis ekkorra érnek a hármas fázisú tesztelés végére. 

„A járvány első fázisában próbáltuk kitalálni mennyi idő kell ahhoz, hogy az első vakcina megjelenjen, és akkor óvatlanul azt mondtam, hogy november környékén várható. Azt kell, hogy mondjam, hogy olyan nagyon-nagyon sokat nem tévedtem.” - tette hozzá Merkely, majd kiemelte:

„Biztos vagyok benne, hogy decemberben megkezdődik Európában az oltás, amihez sok száz millió oltóanyagra lesz szükség.”

Majd kifejtette, hogy várhatóan milyen sorrendben fogják beadatni az embereknek a vakcinát: elsősorban az idősebbeket és az egészségügyben dolgozók kaphatják meg az oltást, majd a kevésbé veszélyeztetettek.

Hatékony a koronavírus-gyógyszer

Merkely Béla az origo.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a remdesivir a WHO értékelés ellenére hatékony gyógyszer:

„A remdesivir előírás szerint 5-től 10 napig tartó alkalmazása lecsökkenti a kórházi tartózkodást, gyorsítja a gyógyulást, csökkenti a halálozást mind 15, mind 30 napnál.

Ez egy randomizált, szabályszerű, a dolgok leglényegesebb kérdésére bizonyító erővel bíró, tudományos vizsgálat. E nélkül nem állíthatnánk, hogy ez hatékony ”

- jelentette ki a SOTE rektora.

 A remdesivir olyan vírusellenes szer, amelyet eredetileg az ebola ellen fejlesztettek ki. A működési mechanizmusának alapja, hogy amikor a vírus örökítőanyagának szaporodása megindul az emberi sejten belül, tévútra vezeti azt, a másolási folyamatot pedig elrontja hibás szekvenciák beépítésével.

A remdesivir hatása abban érvényesül - Merkely professzor elmondása alapján- , hogy: 

„Hatására lecsökken az új típusú koronavírus száma a szervezetben. Minden olyan esetben, amikor ez lecsökken, a szervezet téves reakciója, például az immunrendszer túlműködése vagy alulműködése, kordában tartható.”

Majd azt is hozzátette, hogy:

„a  remdesivir a súlyosabb betegek állapotát a kevésbé súlyosak szintjére tudja lecsökkenteni.”

Jelenleg a remdesivirt 1000 középsúlyos és súlyos állapotú betegnél alkalmazzák. A gyógyszer a Richter Gedeon Nyrt. gyártotta le közel 2000 fő részére, de a további készítmények gyártása is folyamatban van. 

(origo)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!