Merkely Béla meggyógyult, 1,5 millióra teszi a fertőzöttek számát
A Semmelweis Egyetem rektora családjával együtt múlt héten vonult karanténba  
Merkely Béla meggyógyult, 1,5 millióra teszi a fertőzöttek számát

Forrás: Youtube/ATV

2020. 11. 26.
A fertőzöttek 10 százaléka úgynevezett szuperterjesztő, ők adják tovább a vírust a későbbi fertőzöttek 80 százalékának. A legjobb, ha mindenkit szuperterjesztőnek tekintünk – mondta el Merkely Béla a Kossuth Jó reggelt, Magyarország című reggeli műsorában. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

„Az egész család meggyógyult, a tünetek közepesen súlyosak és fájdalmasak voltak”

– közölte Merkely Béla, aki az elmúlt héten vonult karanténba a koronavírus-fertőzés miatt. 

A Semmelweis Egyetem rektora a jelenlegi járványhelyzetről közölte szólva: a pozitívak aránya mind a panaszosok, mind a tünetmentesek vonatkozásában szépen, fokozatosan csökken, valamint „enged a szorításból” a kórházba kerülő betegek száma is. Ugyanakkor „ki kell még tartanunk”, mert az új fertőzöttek számát akkor lehet jelentősen csökkenteni, ha komolyan vesszük az óvintézkedéseket.

A higiéniás szabályok betartása alapvető, de nem elégséges – hangsúlyozta –, nagyon fontos, hogy a kontaktusok számát csökkentsük, tehát minden olyan felesleges találkozót le kell mondani, amelyet tudunk nélkülözni.

Merkely Béla megjegyezte: a fertőzésen átesett emberek esetében sokkal kisebb a kockázata az ismételt megbetegedésnek, de ezt nem lehet teljesen kizárni. Akinél középsúlyos tünetek jelentkeztek – láz, fájdalom, légszomj – ott valószínűleg a szervezet védett a következő a fertőzéstől, de ennek megállapításához még nincs elegendő adat, így

az a legbiztosabb, ha a gyógyult betegek továbbra is maximálisan betartják az óvintézkedéseket.  

A rektor arról is beszélt, hogy a fertőzöttek nagyjából 10 százaléka úgynevezett szuperterjesztő, ők adják tovább a vírust a későbbi fertőzöttek 80 százalékának. Ők lényegesen több vírust termelnek, ami a pcr-teszt során is kitűnik.  

„Nekem is volt a családomban olyan, akinek nagyon nagy mennyiségű vírus volt a torkában, de sajnos egyértelműen megmondani nem lehet, hogy ki a szuperterjesztő, így a legjobb az, ha mindenkit annak tekintünk”

– fogalmazott. 

Merkely Béla nagyjából másfél millió ember fertőzöttségével számol jelenleg, ez a lakosság 15 százalékát jelenti. Ezen belül a középkorúak betegszenek meg most leggyakrabban, az idősek jobban vigyáznak magukra – a fiatalok fertőzöttsége pedig már lényegesen magasabb mint 15 százalék.

Hozzátette: amint lesz vakcina, az idősebb generáció oltásával kell kezdeni az immunizációt, illetve azokkal a dolgozókkal, akik napi szinten találkoznak koronavírus fertőzöttekkel. 
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!