Megszavazták a homoszexuális házasság legalizálását Svájcban
A szavazók közel kétharmada voksolt igennel a népszavazáson
Megszavazták a homoszexuális házasság legalizálását Svájcban

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 09. 27.
Svájc, a nyugat-európai országok közül közel utolsóként megszavazta az egyneműek házasságának legalizálását. A döntést, amely a házasság mellett az örökbefogadást is lehetővé teszi a homoszexuálisok számára, a polgárok 64 százaléka támogatta.

Az LMBT-lobbiszervezetek ünnepelték, számos keresztény gyülekezet és konzervatív párt

a hagyományos család intézményének aláásásaként könyvelte el az eredményt. 

Svájcban 2007 óta élhettek hivatalos bejegyzett élettársi kapcsolatban az egynemű párok, de bizonyos jogokkal nem élhettek, így az örökbefogadás és a spermadonoron keresztül történő megtermékenyítés lehetősége nem nyílt meg előttük. 

A népszavazással nemcsak a hivatalos házasodás, de ezek a jogok is megilletik majd a homoszexuális párokat.

"Történelmi nap ez Svájc számára és az egész LMBT-közösség számára, mikor az egynemű párok is egyenlő jogokat kaptak,” – jelentette ki Jan Muller, az „igen” kampánybizottság tagja. Karin Keller-Sutter igazságügyi miniszter szerint az első homoszexuális „házasságok” jövő év júliusában köttethetnek meg.

A jobboldali svájci néppárt egyik politikusa, Monika Rueegger, a döntés ellenzője szerint azonban annak vesztesei a gyermekek és az apák.

"Ez nem a szerelemről és az érzésekről, hanem a gyermekek jólétéről szóló döntés volt,”

– nyilatkozta a kérdésben. 

Az új törvényt, amelyet a svájci néppárt kivételével minden nagyobb politikai párt és a svájci kormány is támogatott, a parlament már decemberben elfogadta. Ezt azonban ellenzői megtámadták, akik elegendő aláírást gyűjtöttek össze a népszavazás kikényszerítéséhez.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!