Megint felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 éven aluliaknál Berlinben
Hétfőig 31 olyan esetet vettek nyilvántartásba, amelynél időbeli kapcsolódás mutatható ki az oltóanyag használata és agyi vérrögképződés között
Megint felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 éven aluliaknál Berlinben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 30.
Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik a koronavírus elleni AstraZeneca-féle védőoltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál - jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja.

Dilek Kalayci egészségügyi szenátor a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy

a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből.

A szérum használatát szabályozó előírásokat az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - és az oltóanyagokért felelős szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) új állásfoglalása alapján alakítják majd.

Az ügyet a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyért felelős tagjainak keddre összehívott rendkívüli tanácskozásán is megtárgyalják - mondta Dilek Kalayci.

Előzőleg a legnagyobb európai egyetemi klinikák közé tartozó berlini Charité és a több tartományi fenntartású berlini klinikát működtető Vivantes kórházüzemeltető társaság vezetése úgy döntött, hogy

elővigyázatosságból nem adnak AstraZeneca-vakcinát 55 év alatti nő munkavállalóiknak.

A döntést azzal indokolták, hogy értesültek több új németországi esetről, amelyekben agyi vérrögképződés lépett fel nőknél AstraZeneca-féle oltás beadása után.

Ugyancsak kedden, röviddel a berlini bejelentés után egy másik németországi nagyváros, München vezetése is közölte, hogy

"a lehetséges oltási komplikációk tisztázásáig" felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 éven aluliaknál.

A német sajtóban ismertetett adatok szerint a PEI-nél hétfőig 31 olyan esetet vettek nyilvántartásba, amelynél időbeli kapcsolódás mutatható ki AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt.

A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek.

Németországban eddig mintegy 13,1 millió adag oltást adtak be a Covid-19 ellen, 2,7 milliót az brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű szérumából.

Ahogy arról korábban is írtunk, a közelmúltban fél Európa leállította az AstraZeneca vakcinájával való oltást, miután több tucat vérrögképződéses halálesetet rögzítettek a beoltottaknál. Azóta az Európai Gyógyszerügynökség bejelentésére, miszerint semmi bizonyíték nincs arra, hogy a vakcina okozná a haláleseteket, és annak haszna messze felülmúlja esetleges kockázatait, a legtöbb ország ismét használatba vette az oltóanyagot.

A kérdésben a Hetek több szakértő véleményét is megkérdezte.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!