Karácsonyra érkezik a Pfizer-vakcina EU-s forgalmazási engedélye
December 23-ára fejeződhet be a teljeskörű, alapos vizsgálat
Karácsonyra érkezik a Pfizer-vakcina EU-s forgalmazási engedélye

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 15.
Várhatóan december 23-án adja ki az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét - jelentette kedden egybehangzóan két német lap, a Bild és a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ahogy azt korábban megírtuk, a Pfizer vakcinát több országban, köztük Nagy-Britanniában, az USA-ban és Izraelben is engedélyeztették és használatba is vették, illetve Magyarország is bejelentette, ez lehet az első oltóanyag, amit engedélyezni fog.

A német kormányzati és brüsszeli EU-s forrásokra hivatkozó beszámolók megjelenésével egy időben Berlinben sajtótájékoztatót tartott Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter, aki az értesülést közvetve megerősítve azt mondta, az egész EU számára "nagyon jó hír", hogy december 23-ra befejeződhet az EMA vizsgálata.

Hangsúlyozta: ugyanazt az EU-s szabályt alkalmazva, mint az Egyesült Királyság, Németország vagy bármely más, a többieknél gazdagabb nyugat-európai tagállam is megtehette volna, hogy nemzeti hatáskörben jár el az oltóanyag engedélyeztetése, beszerzése és használata ügyében, de a huszonhetek az összetartás, a szolidaritás útját választották.

Az is nagyon fontos, hogy a huszonhetek nem a rendkívüli, vészhelyzeti vakcina-engedélyeztetési megoldást választották, hanem a teljes körű engedélyeztetést, amely sokkal részletesebb és alaposabb, az EMA vezetésével és a tagállami hatóságok közreműködésével folytatott vizsgálatok előznek meg.

Ez nagyban erősítheti a vakcina iránti bizalmat

- húzta alá a miniszter.

A szérum megbízhatóságába vetett bizalom fontosságáról példaként elmondta, hogy az oltásra az elsők között kijelölt "frontvonalbeli" szakemberektől, vagyis a SARS-CoV-2-fertőzés okozta betegségben (Covid-19) szenvedőkkel foglalkozó ápolóktól az engedélyeztetést sürgető levelek mellett olyan üzeneteket is kap, amelyek feladói tiltakoznak, amiért egy

szerintük kockázatos készítményt akarnak bejuttatni a szervezetükbe, mintha "kísérleti nyulak" lennének.

Jens Spahn a többi között hozzátette, hogy Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása.

Az oltási kampányokat szabályozó kormányrendelet újabb módosítását a következő napokban készítik el, miután véglegesíti a rendeletet megalapozó állásfoglalását a független szakértőket összefogó úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO).

Az biztos, hogy elsőként az életkoruk, egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk miatt leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak kell biztosítani az önkéntes alapon és ingyenesen elérhető védőoltást.

Az Egyesült Államokban a Moderna vakcina áll a legközelebb ahhoz, hogy másodikként engedélyezzék. Az orosz Szputnyik V vakcinát már több, mint 26 ezer önkéntes kapta meg Oroszországban, és a több problémával is küszködő AstraZeneca-Oxford vakcina fejlesztői is úgy döntöttek, összefognak az oroszokkal a biztosabb siker elérése érdekében.

Oroszországban eddig 26 ezer önkéntes kapta meg a Szputnyik V vakcinát

Hétfőtől az okmányirodák, a kulturális intézmények és a kiskereskedelmi alkalmazottak is feliratkozhatnak a koronavírus elleni védőoltásra Moszkvában. Korábban a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások számára nyitották meg a lehetőséget. Egy hét alatt több mint hatezer ember kapta meg a védőoltást, és további mintegy húszezren jelentkeztek.

Mihail Mursako orosz egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy a Szputnyik V vakcinát a széles körű védőoltáshoz az ország mind a 85 régiójába kiszállították.

Az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap közölte, hogy

a vakcina az utolsó ellenőrzési ponton, vagyis az első komponens beadása utáni 21. napon 91,4 százalékos. az oltóanyag adataik szerint a Covid-19 betegség "nehéz formáival" szemben 100 százalékosan hatékony.

Az RFPI szerint eddig 26 ezer önkéntest oltottak be, akiknél előre nem látott vagy nem kívánatos következmények nem léptek fel. Az alap a hatékonysági adatok nyilvánosságra hozását követően külföldön be kívánja jegyeztetni a Szputnyik V-t.

Az állami finanszírozású FOM alapítvány hétfőn közreadott közvélemény-kutatása szerint egyébként jelenleg az oroszok 42 százaléka lenne kész beoltatni magát, ami csaknem duplája a szeptemberben és októberben mért 23 százaléknak. A megkérdezettek 61 százaléka tart attól, hogy elkaphatja a fertőzést.

A válaszadók 68 százaléka szerint fontos, hogy hol állították elő az oltóanyagot. Ha lenne választási lehetőség, akkor a FOM szerint

az oroszok 51 százaléka hazai, 18 százaléka német, 9 százaléka pedig amerikai vakcinát adatna be magának.

Agaszi Tavadjan, a moszkvai Gazdasági Kutatóintézet statisztikusa és modellezési szakértője az orosz állami médiaportál, a vesti.ru szerint kijelentette, hogy egyetlen oroszországi régióban sem magas a reprodukciós ráta, és a területi egységek zömében, köztük Moszkvában a járvány nagy valószínűséggel elérte a tetőzést. A szakértő szerint az új évhez közeledve mindenhol javulni fog a helyzet, beleértve Szentpétervárt is. A tendencia várhatóan márciusig el fog tartani.

Összefogott az AstraZenca a Szputnyikkal: jöhet az orosz-brit vakcina?

Közös kutatásba kezd az AstraZeneca az orosz Gamaleja Intézettel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal és az R-Pharm gyógyszergyárral annak érdekében, hogy saját, az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcináját kombinálja a Szputnyik V-vel - közölte pénteken a brit-svéd gyógyszergyár és az orosz szuverén alap.

A kutatásba az AstraZeneca szerint 18 évesnél idősebb önkénteseket vonnak majd be. A cég közleménye szerint a tudományos együttműködésnek nagy jelentősége lesz abban is, hogy a bővüljön és ezáltal legyen könnyebben hozzáférhető a védőoltások portfóliója.

Az RFPI arról adott ki tájékoztatást, hogy az AstraZeneca vakcinájának a Szputnyik V Ad26 humán adenovírusával való kombinálását célzó klinikai kutatások még idén megkezdődnek.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója úgy nyilatkozott a Rosszija 24 hírtelevíziónak, hogy

az együttműködést az orosz fél ajánlotta fel az AstraZenecának, miután annak oltóanyaga kevéssé hatékonynak bizonyult.

Az RFPI-vezér szerint ennek oka, hogy a brit vakcina két komponense nem két-, hanem csak egyféle adenovírusra épül. A közös kutatás során az AstraZeneca oltását a Szputnyik V első injekciójával fogják kombinálni.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!