Megdöbbentő felmérés: a republikánusok több mint fele már támogatja az egyneműek házasságát
A vallásszabadságot veszélyeztető LMBTQ-diszkrimináció ellenes törvényeket mellett is nagy számmal álltak ki
Megdöbbentő felmérés: a republikánusok több mint fele már támogatja az egyneműek házasságát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 26.
A Public Religion Research Institute legújabb felmérése szerint az LMBTQ-barát politikát széles körű támogatottság övezi Amerikában, és már a republikánusok többsége is támogatja a homoszexuális házasságot. 

A megkérdezett amerikaiak 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatja az egyneműek házasságát. A demokrata szavazók esetében arányuk 76 százalék volt, ami nem is meglepő,

azonban a hagyományosan konzervatív republikánusok 51 százaléka is az egyneműek házassága mellett foglalt állást. 

 2020 az első olyan év, hogy a republikánus válaszadók többsége a homoszexuális házasság mellé állt.

Arra a kérdésre, hogy támogatják-e a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű emberek munkahelyi és egyéb környezetben való hátrányos megkülönböztetése elleni törvényeket, a megkérdezettek 76 százaléka felelt igennel.

A diszkrimináció ellenes törvények, melyek több esetben a keresztények vallásszabadságon alapuló döntéseit is sérteni látszanak,

59 százalékos támogatottsággal bírnak a megkérdezett konzervatív republikánusok, 73 százalékos támogatottsággal a liberális republikánusok, és 75 százalékossal a mérsékelt republikánus válaszadók körében.

A megkérdezett amerikaiak 42 százaléka üdvözölte teljes mértékben az LMBTQ-párti politikai döntéseke, 27 százalékuk valamennyire támogatta, 13 százalék valamennyire ellenezte, és csupán 7 százalék utasította el őket teljes mértékben.

Bár az amerikaiak többsége támogatja az "Equality Act" egyenlőségről szóló törvény rendelkezését, amely garantálni hivatott az LMBTQ közösség diszkriminációja elleni védelmet, a jogszabály egyéb részei sokkal kevésbé népszerűek az amerikai közvélemény körében.

Egy tavaly közzétett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 67% -a ellenezte, hogy a nőként azonosuló biológiai férfiak versenyezzenek a női sportokban, míg a választópolgárok kevesebb, mint 60% -a ellenezte, hogy a nőként azonosuló biológiai férfiak használhassák a női mellékhelyiségeket és öltözőket.

A 2020-as felmérés során 50,334 amerikai felnőttet kérdeztek meg január 7-e és december 20-a között. 

(Disrn/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!