Már látni az aszály végét? Kiadós csapadék érkezhet Magyarországra
Augusztus 20-án is eső várható
Már látni az aszály végét? Kiadós csapadék érkezhet Magyarországra

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 18.
Csütörtökön még tovább fokozódik a hőség, délután 33-39 fokig emelkedik a hőmérséklet. Később kiadós csapadék várható, és egyúttal a kánikula is megszűnik.

Az előrejelzésekből úgy tűnik, végre enyhül a sok-sok hete tartó pusztító aszály Magyarországon. Bár csütörtökön még fokozódik a kánikula: az előrejelzés szerint csütörtökön a hajnali 13-22 fokról délután 33-39 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a hőség veszélye miatt: Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére másodfokút, a többi megyére elsőfokút.

Sőt, a szerdai csúcs után pénteken ismét megvan az esélye, hogy megdől a napi melegrekord: a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 33 és 40, nyugaton helyenként 29 és 32 fok között valószínű. A tartós kánikula után hatalmas fellélegzés várható a hétvégén: úgy tűnik megérkezik a hőn áhított csapadék!

Eső jön, szárazság megy?

Hosszú idő után végre kiadós csapadékot kaphat az ország az előttünk álló hétvégén és egyúttal a hőség is megszűnik – írja előrejelzésében az Időkép. 

Pénteken ugyanis egy nyugat felől érkező hidegfront vethet hullámot térségünk felett, azaz a magasban elkezdődik a lehűlés, miközben a felszín közeli légrétegekben még meleg, nagy nedvességtartalmú levegő áramlik felénk, emiatt 

intenzív és folyamatos csapadékképződés kezdődhet térségünkben.

Rendszerbe, láncba szerveződő záporok, zivatarok, illetve csendes áztató eső egyaránt előfordulhatnak, melyek hétfő reggelig több hullámban érkezve nagy területre hozhatnak kiadós csapadékot.

A jelenlegi előrejelzések szerint többfelé 30-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség hullhat le, helyenként pedig akár 50-60 millimétert meghaladó eső sem kizárt a hétvége folyamán. A legtöbb csapadékot középső és keleti országrész kaphatja.

A frontrendszer és vele együtt a csapadékzóna várhatóan lassan araszol majd kelet felé. Péntek estig főként a Dunántúlra, valamint a középső tájakra érkezhet meg a felfrissülés záporokkal, zivatarokkal, melyek között heves zivatarokra is számítani lehet.

A heves zivatarokat kísérő legveszélyesebb jelenségek a kiadós felhőszakadás és a viharos, erejű szélrohamok lehetnek, emellett jégeső is kialakulhat.

Tényleg nagyon kellene már

Bár első blikkre kellemetlennek tűnhet, hogy jelen állás kiadós eső várható az augusztus 20-i hétvégén, nagyon nagy szüksége van Magyarországnak a csapadékra. Két napja írtunk róla az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye alapján, hogy tragikussá vált az aszályhelyzet hazánkban. Az ELTE kutatói pedig egy friss tanulmányukban arra figyelmeztetnek: 

kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást.

A kiszáradásból idén nyáron kaptunk is ízelítőt: sorra tűntek el az erdei patakok, kisebb-nagyobb tavak, továbbá sorra jelentettek rekordalacsony vízállásokat a szakemberek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság most azt írja, hogy a hétvégére jelzett csapadék stabilizálhatja a vízrendszereket. 

A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

(Hetek / OMSZ / Időkép / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!