Magyarország Marokkkó mellett áll a Szahara-kérdésben
Szijjártó szerint a migráció és a terrorizmus erősödésére kell készülni Afrika irányából
Magyarország Marokkkó mellett áll a Szahara-kérdésben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 05. 13.
Arra kell készülni, hogy az ukrajnai háború okozta élelmiszerellátási nehézségek miatt Afrika irányából jelentősen erősödni fog a migrációs nyomás, ezáltal pedig a terrorizmus terjedése is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Marokkóban.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció külügyminiszteri ülésén vett részt. Felszólalásában rámutatott, hogy mind Európa, mind Afrika kritikus biztonsági kihívásokkal néz szembe, egyfelől az ukrajnai háború, másfelől a terrortámadások számának növekedése miatt.

Rámutatott, hogy ez a két fenyegetés kapcsolódik is egymáshoz, miután Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, s a fegyveres konfliktus nyomán jelentősen vissza fog esni a kivitelük volumene, ami várhatóan nehéz helyzetbe sodor majd számos afrikai országot.
 

"Ha instabil térségekben nehéz helyzet áll elő az alapvető élelmiszeripari termékek importjának problémája miatt, akkor az sajnos a szélsőségesek erősödéséhez, s ezen keresztül a terrorizmus súlyosabbá válásához vezet"

- fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a terrorizmus fontos eredője a migrációnak, ráadásul a bevándorlók áradatában későbbi merénylők bújhatnak meg, ezért a nemzetközi közösségnek elsősorban a kiváltó okok kezelésére kellene összpontosítania.

"Nagy jelentősége van annak, hogy végre ne a migrációs hullámok inspirálása, hanem azok megállítása legyen a fő szempont a nemzetközi politikában (.)

Mi, magyarok megtesszük a magunkét, hiszen továbbra is erőteljesen védjük Magyarország és az Európai Unió déli határát" - jelentette ki.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az idei év első három hónapjában 57 százalékkal emelkedett az Európába érkező illegális bevándorlók száma, az ezen időszakban rögzített adatok a második legmagasabbak 2016 óta.

Végezetül pedig aláhúzta, hogy jelenleg 146 magyar katona szolgál az iraki nemzetközi misszióban, a külföldi harcosok beáramlásának megakadályozására szolgáló nemzetközi munkacsoport pedig szeptemberben Budapesten fog ülésezni.

A külgazdasági és külügyminiszter georgiai, kongói, kuvaiti, marokkói és szaúdi kollégájával egyeztetett a találkozó margóján.

Budapesti találkozó

Pár napja, hétfő Nasszer Bourita marokkói külügyminiszter járt Budapesten. A találkozón Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország támogatja a Marokkó által a nyugat-szaharai Polisario Fronttal folytatott szaharai vita megoldására előterjesztett autonómiajavaslatot - számolt be a francianyelv.hu portál

Szijjártó kifejezte "támogatását az ENSZ kizárólagos vezetése alatt kifejtett erőfeszítésekhez, amelyek célja, hogy politikai, reális, pragmatikus és fenntartható megoldást találjanak a Szahara kérdésére".

Az érintett szaharai régióban a "Polisario Front" népszavazást szorgalmaz az önrendelkezésről, amit a régióból menekülteket befogadó Algéria támogat. Velük szemben Marokkó kiterjesztett autonómiát javasol a szaharai régióra. 

A 2007-ben autonómiatervet egyébként Hollandia is támogatja, az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Spanyolország és a Fülöp-szigetek után. 

(Hetek/MTI/francianyelv.hu)

forrás: Hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!